Alătură-te comunităţii Altfel.md

Putin, despre acordarea naționalității ruse separatiștilor din Ucraina: Cu ce sunt mai răi ruşii ca românii?

Foto: Jewish Policy Center

La ei

Putin, despre acordarea naționalității ruse separatiștilor din Ucraina: Cu ce sunt mai răi ruşii ca românii?

Preşedintele rus Vladimir Putin s-a declarat pregătit „să restabilească complet” relaţiile cu Ucraina, cu condiţia ca acest lucru să nu aibă loc „unilateral”, după victoria în alegerile prezidenţiale a umoristului Volodimir Zelenski, relatează News.ro.

„Noi vrem, noi suntem pregătiţi să ne restabilim complet relaţiile cu Ucraina, dar nu putem să o facem unilateral”, a declarat Putin, la Vladivostok, unde participa la un summit cu liderul nord-coreean Kim Jong Un.

Preşedintele rus a adăugat că victoria largă a lui Volodimir Zelenski, un novice în politică, ales cu peste 73% din voturile exprimate în turul doi, simbolizează „eşecul total al politicii Poroşenko”, preşedintele în exerciţiu al Ucrainei.

Petro Poroşenko era partizanul unei linii dure faţă de Rusia, cu care Ucraina aproape şi-a întrerupt toate legăturile după venirea sa la putere în 2014, în urma anexării de către Moscova a Peninsulei ucrainene Crimeea, urmată de un război în estul Ucrainei cu separatişti proruşi, soldat cu aproape 13.000 de morţi.

Invers, Volodimir Zelenski s-a declarat pregătit să discute cu Vladimir Putin şi a promis să „relanseze” acordurile de pace de la Minsk în vederea găsirii unei soluţii la conflict.

Întrebat de jurnalişti, Vladimir Putin a reacţionat, de asemenea, faţă de decretul semnat miercuri care facilitează acordarea naţionalităţii ruse locuitorilor regiunilor separatiste proruse din estul Ucrainei, o măsură condamnată de Kiev şi de mai multe ţări occidentale.

„Este ciudat că această decizie provoacă reacţii negative. Polonia emite asemenea paşapoarte polonezilor, România românilor, Ungaria ungurilor. Cu ce sunt mai răi ruşii ca polonezii, românii sau ungurii?”, adăugat Putin.

„Asta cu atât mai mult cu cât aceşti oameni (locuitorii regiunilor separatiste) sunt privaţi de drepturile cele mai elementare”, a mai spus el.

Germania şi Franţa au condamnat joi, într-un comunicat, decretul lui Putin, apreciind că acesta este „în contradicţie cu spiritul şi obiectivele acordurilor de Minsk”.

comentarii

comentarii

Mai mult din: La ei

Publicitate

Trending

Publicitate
To Top