Alătură-te comunităţii Altfel.md

Studiu. Gazele cu efect de seră au atins un nivel record în 2018

Foto: ec.europa.eu

Actual

Studiu. Gazele cu efect de seră au atins un nivel record în 2018

Cele mai răspândite gaze cu efect de seră emise în atmosfera Pământului au atins un nivel record în 2018, potrivit unui nou raport întocmit de Societatea Americană pentru Meteorologie, citat de CNN.

Fiecare an de la începutul secolului XXI este mai cald decât media din anii 1981-2010”, se arată în același raport. „În 2018, emisiile de gaze cu efect de seră în atmosfera Pământului - dioxid de carbon, metan și oxid de azot - continuă să crească și să atingă niveluri record”.

Raportul a constatat că impactul gazelor cu efect de seră asupra planetei a crescut alarmant cu 43% din 1990. Media globală pentru dioxid de carbon a fost de 407,4 părţi/milion, cu 2.4 mai mare decât în 2017.

Studiul privind starea climei din 2018 a raportat și alte constatări importante:

- Anul 2018 a fost desemnat al patrulea cel mai cald an din istoria înregistărilor. Ceilalți trei ani cei mai călduroși au fost 2015, 2016 și 2017, 2016 fiind cel mai cald an din istoria măsurărilor, care au început a fi efectuate anual la mijlocul secolului XIX.

- Nivelul apelor în oceane și mări crește constant și atinge noi recorduri pentru al șaptelea an consecutiv.

- Ghețarii continuă să se topească să piardă din masă pentru al 30-lea an consecutiv.

Cu toate acestea, în ciuda recentelor incendii de vegetaţie din mai multe părţi ale lumii, în 2018, incendiile au fost la cel mai mic nivel înregistrat vreodată. Raportul explică acest fapt prin restrângerea suprafeţei totale a savanelor, care ard cel mai frecvent, ca urmare a extinderii activităţii agricole umane.

Continuă să citești
Publicitate
comentarii

comentarii

Mai mult din: Actual

Publicitate

Trending

Publicitate
To Top