Alătură-te comunităţii Altfel.md

A fost odată, într-o zi de 30 Noiembrie. Prima hartă a Lunii și lansarea albumului „The Wall”, de Pink Floyd

Foto: Igor Rotari / Altfel.md

Istorie

A fost odată, într-o zi de 30 Noiembrie. Prima hartă a Lunii și lansarea albumului „The Wall”, de Pink Floyd

Astăzi este Ziua mondială împotriva pedepsei cu moartea. Sărbătoriții zilei sunt: regizorul britanic de film Ridley Scott, basistul Roger Glover de la Deep Purple, muzicianul britanic Billy Idol, actorul american Ben Stiller, artista britanică Des'ree , actrița americană Kaley Cuoco și compozitorul rus Eduard Artemiev.

- Într-o zi de 30 noiembrie, 1609, Galileo Galilei a desenat prima hartă a Lunii.

Harta Lunii desenată de Galileo Galilei / Sursa:Pinterest

- În anul 1700, la 30 noiebrie, avea loc Bătălia de la Narva, una din primele bătălii în cursul Războiului Ruso-Suedez, cunoscut în istorie și ca Marele Război al Nordului. Bătălia sa-a încheiat cu înfrângerea trupelor rusești. Regele Suediei, Carol al XII-lea, avea atunci abia 18 ani. Războiul s-a dus timp de 21 de ani.

Bătălia de la Narva 1700, pictura de Daniel Stewart / Sursa:Wikipedia

- În anul 1718, tot într-o zi de 30 noiembrie, regele Suediei, Carol al XII-lea moare în tipul asediului fortăreței Fredriksten din Norvegia.

Portretului lui Carol al XII-lea al Suediei / Sursa:Wikipedia

- Tot într-o zi de 30 noiembrie, în 1786, Peter Leopold Joseph din dinastia de Habsburg-Lothringen, mare duce de Toscana, devenit apoi Împaratul Leopold al II-lea, promulga, în mod remarcabil pentru acel timp, abolirea pedepsei cu moartea. Fiul Împărătesei Maria Terezia și al Împăratului Francisc Stefan, Leopold a fost unul dintre „monarhii luminați” ai lumii. In prezent, ziua de 30 noiembrie este sărbătorită în peste 300 de orașe ale lumii drept „Ziua mondială împotriva pedepsei cu moartea”.

Peter Leopold Joseph / Sursa:Wikipedia

- La 30 noiembrie 1823, ţarul Alexandru I a indicat Senatului să cuprindă în cadrul recensământului toţi şerbii ruşi aflaţi în Basarabia ţaristă.

- La 18 / 30 noiembrie 1840 are loc debutul lui Vasile Alecsandri în teatru cu piesa „Farmazonul din Hârlău”, pusă în scenă de Costache Caragiale.

- Pe 30 noiembrie 1872, se juca primul meci de fotbal internațional, o partidă desfășurată pe stadionul Hamilton Crescent din Glasgow, între echipa Scoției și cea a Angliei.

- În ziua 30 noiembrie 1874, în Oxfordshire, în familia aristocrată a Ducilor de Marlborough s-a născut Winston Churchill, pe numele întreg, Winston Leonard Spencer Churchill, prim-ministru al Marii Britanii în perioada 1940-1945 şi 1951-1955 și laureat al premiului Nobel pentru Literatură în anul 1953.

Winston Churchill în tinerețe / Sursa:Rarehistoricalphotos.com

- La 30 noiembrie 1886 avea loc primul spectacol la cabaretul „Folies-Bergère” din Paris. Popularitatea cabaretului a fost uriașă între 1890 – 1920, iar astăzi aici continuă sa fie prezentate spectacole de revistă și de varietăți. La „Folies-Bergère” a debutat Jean Gabin și a dansat celebra Josephine Baker, considerată primul star de culoare din lume.

Josephine Baker dansând Charleston la „Folies-Bergère”, Paris / Sursa:Getty Images

- În 1922, pe 30 noiembrie, actrița Sarah Bernhardt, una dintre cele mai cunoscute figuri din istoria scenei franceze, apărea pentru ultima dată pe scenă, în Italia.

Sarah Bernhardt / Sursa:Wikimedia Commons

- În 1936, la 30 noiembrie, la Londra, Palatul de Cristal este distrus într-un incendiu.

Palatul Crystal din Hyde Park la Grand International Exhibition din 1851 / Sursa:Wikipedia

- În ziua de 30 noiembrie, 1939, la trei luni după izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial, începe războiului ruso-finlandez, cunoscut în istorie și ca Războiul de Iarnă. Iosif Vissarionovici Stalin, conducătorul statului sovietic, se așteptase să cucerească întreaga țară până la sfârșitul anului, dar rezistența finlandeză a zădărnicit toate planurile sovieticilor, deși aceștia din urmă își depășeau numeric inamicii în proporție de 3 la 1. Finlanda a rezistat până în martie 1940, când țara a fost obligată să semneze un tratat de pace prin care ceda agresorului sovietic aproximativ 10 % din teritoriul național și cca 20 % din capacitățile sale industrial.

O patrulă de schi finlandeză, ascunsă în zăpada la marginea unei păduri din nordul Finlandei, în alertă. 12 ianuarie 1940 / Sursa:Wikipedia

- Tot într-o zi de 30 noiembrie, în 1963, cel de-al doilea album al grupului The Beatles, „With The Beatles” ajungea la un million de exemplare vândute, un record pentru Marea Britanie la acea data.

- Într-o zi de 30 noiembrie, în 1979, trupa engleză Pink Floyd lansa opera rock (dublul album) „The Wall” în Marea Britanie, urmând ca lansarea din Statele Unite să aiba loc pe 8 decembrie, în același an. Este ultimul album al formației întregite și unul dintre cele mai mari succese comerciale din toate timpurile. Ca și precedentele lor albume, „The Wall” este un album conceptual. Conceptul a fost inspirat în mare parte de către turneul de promovare al albumului „Animals” din 1977, unde, în timpul unui concert, Roger Waters, frustrat de comportamentul publicului, a scuipat în față un fan care încerca să se urce pe scena Stadionului Olimpic din Montreal. La finalul aceluiași concert, tot din cauza atitudinii publicului, chitaristul David Gilmour a refuzat să revină pe scenă pentru a cânta ultima piesă. Acest incident l-a făcut pe Waters să compare gardul dintre scena pe care cânta formația și spațiul destinat publicului cu un zid (wall). Compusă aproape în întregime de către Roger Waters, opera se concentrează pe personajul „Pink”. Bazat în mare parte pe viața personală a lui Waters, Pink trăiește experiențe neplăcute de la o vârstă fragedă, pierzându-și tatăl în război, fiind abuzat de profesori, crescut de o mamă obsedată de protecția fiului ei iar mai târziu înșelat de nevastă. Toate acestea duc la izolarea mentală a lui Pink de societate, izolare văzută ca „Zidul” („The Wall”) dintre el și restul lumii. Pentru turneul de promovare al noului album, Roger Waters se gândea chiar că gardul care de obicei despărțea scena de public să fie înlocuit cu un zid adevărat. Trei single-uri au fost extrase de pe acest album: „Another Brick in The Wall Part 2”/„One of My Turns” (1979), „Run Like Hell”/„Don't Leave Me Now” (1980) și „Comfortably Numb”/„Hey You” (1980). În 2003, „The Wall” a fost clasat pe locul 87 în Lista celor mai bune 500 de albume ale tuturor timpurilor stabilită de revista Rolling Stone.

- Pe 30 noiembrie 1974, erau descoperite la Hadar, în Etiopia fosilele unei femei preistorice, botezate Lucy, despre care se crede că face parte dintre strămoșii omului. Lucy era o femelă adultă, în jur de 25 de ani. Cam 40% din schelet a fost găsit, pelvisul, femurul (osul coapsei) și osul tibial, toate demonstrând mersul biped. Măsura cam 107 cm (mică pentru specia ei) și cântărea în jur de 28 de kg. Se estimează ca Lucy, un Australopitecus afarensis, a trăit acum aproximativ 3,2 milioane de ani. Australopitecus afarensis a existat în perioada cuprinsa între acum 3,9 și 3 milioane de ani.

Scheletul reconstruit al lui Lucy / Sursa:Wikipedia

- Pe data de 30 noiembrie, 1982 - a fost lansat cel mai bine vândut album din istoria muzicii, „Thriller”, al lui Michael Jackson.

- În 1990, la 30 noiembrie, este finalizată oficial demolarea Zidului Berlinului. Șase porțiuni mici rămân ca un memorial.

Memorial al Zidului Berlinului / Sursa:Gedenkstätte Berliner Mauer

- În 1994, pe 30 noiembrie, cu o zi înainte de judecarea sa sub acuzația de atac sexual, muzicianul Tupac Shakur era împușcat de cinci ori și jefuit după ce a intrat în camera din Quad Record Studios din Manhattan, New York, de către doi oameni de culoare înarmaţi, care purtau cagule. Mai târziu Tupac i-a acuzat pe Puff Daddy, Andre Harrell și Biggie Smalls, pe care i-a crezut responsabili de această faptă. După spusele doctorilor, Tupac a avut două gloanţe în cap, două gloanţe în burta, și unul în braţ. El l-a mai acuzat și pe asociatul său Randy Walker. A ieșit din spital la trei ore după operaţie și, impotriva recomandărilor doctorilor, s-a dus la tribunal într-un scaun cu rotile. A fost găsit vinovat și a intrat la penitenciarul din New York. Rapperul a murit pe 13 septembrie 1996, în urma unui alt atac armat asupra sa.

sursa: Wikipedia /Rockfm

comentarii

comentarii

Mai mult din: Istorie

Publicitate

Trending

Publicitate
To Top