Alătură-te comunităţii Altfel.md

Sculptură de Brâncuși de 22 milioane de dolari, spartă în două

Foto: artnet.com

Cultură

Sculptură de Brâncuși de 22 milioane de dolari, spartă în două

Un colecţionar francez, Marc Baradel, posesor al sculpturii denumite „Peştele”, a dat în judecată un dealer de artă din New York pe care-l acuză că a scăpat sculptura pe jos, spărgând-o în două. Colecţionarul îi cere dealerului despăgubiri în valoare de 22.500.000 de dolari și încă 5 milioane de dolari companiilor de asigurări.

Un proces neobișnuit a început, de luni, la Curtea Supremă din New York.

Conform artnews.com, un colecționarul francez Marc Baradel, acuză un dealer de artă, pe nume Asher Edelman, de avarierea gravă a unei sculpturi aflate în proprietatea sa și realizată de Constantin Brâncuși.

Este vorba de una dintre variantele sculpturii „Peștele”, ce face parte dintr-o serie mult mai mare de opere cu același nume, pe care faimosul artist român le-a făcut începând cu 1914, când a expus pentru prima oară în SUA și până în 1930.

Sculptura a fost spartă în două, după ce a fost scăpată jos / Sursa:artnet.com

Cea aflată în posesia lui Baradel, realizată din marmură, era evaluată la 22,5 milioane de dolari. Francezul îl acuză pe dealerul de artă că a scăpat sculptura pe podea, aceasta rupându-se în două.

Le Poisson/Peștele, de Constantin Brâncuși. A fost sculptată în anii 1920-1922. / Sursa:artnet.com

Pe de altă parte, dealerul a ripostat spunând că, de fapt, proprietarul francez este cel care a spart lucrarea. Aceasta ar fi căzut după ce Baradel însuși ar fi pus-o pe un piedestal. Cei doi se aflau chiar în biroul lui Edelman, unde tocmai finalizaseră actele referitoare la scoaterea lucrării la licitație.

„Le Poisson/Peșteșe”, sculptura lui Brâncuși fotografiată cu puțin timp înainte să fie distrusă / Sursa:artnews.com

Baradel solicită suma de 22,5 milioane de dolari ca despăgubiri din partea lui Edelman, plus încă 5 milioane de la companiile de asigurări.

Lucrarea a fost, între timp, restaurată, însă valoarea ei a scăzut deja pe piața de artă la „doar” 16,9 milioane de dolari.

Continuă să citești
comentarii

comentarii

Mai mult din: Cultură

Publicitate

Trending

Publicitate
To Top