Alătură-te comunităţii Altfel.md

Cine a scris primul roman din toate timpurile, o poveste care amintește de Game Of Thrones

Foto: Kanai Morio/Ishiyamadera Temple

Cultură

Cine a scris primul roman din toate timpurile, o poveste care amintește de Game Of Thrones

„Povestea lui Genji” ar putea fi primul roman scris vreodată, cred majoritatea istoricilor. La momentul redactării sale de către doamna Murasaki Shikibu, metoda de scriere nu era inclusă în nicio categorie, dar având în vedere faptul că este o relatare de ficțiune de dimensiuni foarte generoase, experții au căzut de acord că poate fi definită ca roman, scrie Playtech.

În teorie, bazele romanelor s-au pus cu mult înainte de Povestea lui Genji, în Grecia Antică, Roma sau India. Până la creația lui Murasaki, din secolul XI în Japonia, dimensiunile scrierilor precedente nu s-au apropiat de amploarea acestei povești. Ca referință, primul roman are 54 de capitole, mai mult decât multe dintre volumele actuale de proză.

Din nefericire, manuscrisul original nu s-a păstrat.

În ceea ce privește povestea autorului, Murasaki a fost o doamnă de curte la împăratul Japoniei. În acea perioadă, doar bărbații aveau voie să scrie în chineza formală, în timp ce femeile puteau redacta texte doar în japoneză, considerată pentru plebi. Printre alte activități ale sale, Lady Murasaki Shikibu era poet de curte. Împreună cu rivala și prietena ei Sei Shonagon, scriau povești și poeme pentru celelalte femei nobile.

Povestea lui Genji continuă să se vândă foarte bine și astăzi, fiind tradusă în foarte multe limbi străine. Primul roman, dacă nu era evident din titlu, ne atrage atenția asupra aventurilor prințului Hikaru Genji, asupra proveștilor și dramelor sale.

Cartea este despre un prinț care și-a pierdut titlul regal din cauza unor intrigi politice.

Genji nu are doar un chip frumos; el este binecuvântat - „atât de frumos”, ne spune textul, „încânt nu putea fi aasemănat nici cu cele mai alese dintre doamne de la curte”.

Din acel moment, a devenit un ofițer imperial și a încercat să-și creeze o carieră. Pe de altă parte, s-a căsătorit și și-a înșelat soția în mai multe rânduri. A avut o relație cu mama sa vitregă din care a ieșit un copil. A răpit o fetiță de doar 10 ani pe care și-a propus să crească pentru a deveni femeia perfectă pentru el. Numele copilului era Murasaki, o referință la autor. Ea a crescut pentru a deveni, în final, dragostea vieții lui Genji.

Ideea este că intriga politică și infidelitățile din Povestea lui Genji au mari șanse să-ți aducă aminte de Game of Thrones.

Continuă să citești
comentarii

comentarii

Mai mult din: Cultură

Publicitate

Trending

Publicitate
To Top