Alătură-te comunităţii Altfel.md

Cine este chimistul care a descoperit LSD: „Într-o stare ca de vis, am perceput imagini fantastice”

Foto: RETO GISIN/Keystone/Redux

Sci-Tech

Cine este chimistul care a descoperit LSD: „Într-o stare ca de vis, am perceput imagini fantastice”

În urmă cu 74 de ani, chimistul elveţian Albert Hofmann descoperea efectele halucinogene ale LSD-ului, cea mai puternică substanță dintre drogurile psihedelice.

Potrivit Wikipedia, Albert Hofmann s-a născut la 11 ianuarie 1906, în Baden, Elveția. El a studiat chimia la Universitatea din Zürich. În centul interesului său s-a situat chimia plantelor și animalelor, iar mai târziu a coordonat ample cercetări asupra structurii unor substanțe de origine animală, cum ar fi chitina (o substanță organică asemănătoare cu celuloza, care formează exoscheletul insectelor sau al altor artropode cum sunt crustaceele sau arahnidele), pentru aceasta din urmă obținând doctoratul.

Albert Hofmann în laboratorul său / Sursa:The Herb Museum

A lucrat la compania Sandoz unde a ajuns director al departamentului de produse naturale. În anul 1938, în timpul cercetărilor sale privind „cornul secare” cu scopul extragerii unei substanțe care să stimuleze circulația sanguină, a sintetizează pentru prima oară Dietilamida acidului lisergic (in germană Lysergsäure-diethylamid LSD).

Abia la 16 aprilie 1943, Hofmann a descoperit întâmplător efectele psihedelice ale LSD, atunci când în timpul unui experiment în laborator, o cantitate minusculă din substanţa nou creată s-a scurs pe mâna sa și s-a absorbit prin pielea cercetătorului. El repetă acest proces câteva zile mai târziu - 19 aprilie 1943, prin administrarea de 250 micrograme LSD corespunzând azi (ca. 50 µg) LSD stabilind efectul halucinogen puternic.

Această dată este sărbătorită de fanii drogului ca „Ziua bicicletei”, deoarece Hofmann în ziua administrării s-a dat pe bicicleta, fiind coplesit de efectele senzoriale pe care substanta le producea.

„Am fost suprins de starea puternică de agitaţie, combinată cu o uşoară ameţeală. Am încetat imediat munca şi m-am îndreptat către casa, acolo unde m-am scufundat într-o stare neplăcută, asemănătoare cu cea de intoxicaţie, stimulată însă de o puternică imaginaţie. Într-o stare ca de vis, am perceput imagini fantastice, culori puternice şi forme ciudate care îmi treceau prin faţă. Totul a durat circa două ore”, declara elveţianul la cea de a 100-a aniversare.

Hofmann a crezut cu tărie în calităţile curative ale medicamentului său, cel pe care îl vedea ca pe un posibil leac al bolilor mentale severe, aşa cum este cazul schizofreniei; apărându-l chiar şi după interzicerea acestuia în anii '60.

Hofmann a trăit o viață lungă - a murit la 102 ani, la una din locuințele sale din Basel, în urma unui atac de cord.

Introdus de Laboratoarele Sandoz ca un drog cu diverse întrebuințări psihiatrice, LSD-ul a devenit rapid un agent terapeutic ce oferea multe speranțe. Însă, întrebuințarea medicală excesivă a substanței in societatea vestica la mijlocul secolului 20, a condus la o serie de complicații politice ce s-au terminat cu interdicția substanței atât în folosuri medicale, cât și recreaționale și spirituale.

Molecula de LSD / Sursa:Wikipedia

În ciuda acestor lucruri, drogul este și astăzi considerat, în anumite cercuri intelectuale, promițător ca substanță medicală. O serie de organizații-inclusiv Fundatia Beckley, MAPS, Institutul de Cercetare Heffter și Fundația Albert Hofmann-există cu scopul de a finanța, încuraja și coordona cercetările în scopuri medicale ale substanței.

LSD-ul a cunoscut o mare popularitate în rândul mişcării hippy şi a starurilor rock din acea perioadă, atunci când abuzul de droguri devenise o problemă majoră pentru numeroşi tineri.

comentarii

comentarii

Mai mult din: Sci-Tech

Publicitate

Trending

Publicitate
To Top