Alătură-te comunităţii Altfel.md

A fost odată, într-o zi de 15 Aprilie: Nașterea lui Leonardo da Vinci și scufundarea Titanicului

Foto: Igor Rotari / Altfel.md

Istorie

A fost odată, într-o zi de 15 Aprilie: Nașterea lui Leonardo da Vinci și scufundarea Titanicului

Astăzi este Ziua mondială a diagnosticării diabetului, Ziua Soarelui în Coreea de Nord, iar Danemarca își celebrează Ziua Națională. Totodată, le spunem „La mulți ani” actriței braziliene Alice Braga, actriței italiene Claudia Cardinale, actrițelor britanice Emma Thompson și Emma Watson, cântăreței britanice Samantha Fox, cântăreței ruse Alla Pugaciova și a Lindei Perry, vocalista trupei 4 Non Blondes, monarhului Belgiei Filip, cântărețului rus Aleksei Potehin, membru al formației Ruki v Verh, actorului britanic Luke Evans, hokeistului rus Ilia Kovalciuk și cântărețului puerto-rican Luis Fonsi.

- Într-o zi de 15 aprilie, în 1452, se năștea în Italia, nu departe de Florența, copilul nelegitim al unei țărănci, Catarina, și al lui Pietro, fiul notarulului din orașelul Vinci. Copilul va primi numele Leonardo. A avut parte de cea mai buna educație, dar, bastard fiind, nu a putut urma cursurile unei universități. La 14 ani, uimea prin talentul său de desenator. A fost ucenicul lui Andrea del Verrocchio, considerat cel mai bun pictor și sculptor al acelor vremuri. Om de spirit universal, artist, om de știință, inventator și filozof, Leonardo rămâne una dintre cele mai importante personalități ale Renașterii. Ca pictor a realizat lucrări patrunse de un adânc umanism, pline de poezie și de mister; portrete („Gioconda”), compoziții („Madona în grotă”, „Sf. Ana cu Fecioara și Pruncul”), picturi murale („Cina cea de taină”). Desenele sale au fost fie artistice (schițe, studii de expresie, lucrări definitive), fie cu caracter științific. Ca sculptor a realizat statuia ecvestră a lui Francesco Sforza (neturnată în bronz). A lăsat un mare număr de schițe și proiecte de arhitectură și este autorul unui celebru „Tratat de pictură”. Leonardo da Vinci a avut contribuții și anticipări în mai multe ramuri ale științei: mecanică (studii asupra frecării, căderii corpurilor, rezistentei materialelor), hidrotehnică (sisteme de irigație), optică (transparenta culorilor, vederea binoculară), cosmologie, anatomie, botanica. În plus, Leonardo a lucrat la construcția unor aparate de zbor, emițând ideea parașutei și a proiectat numeroase mașini (de săpat, tipografice), cuptoare metalurgice. Conștient de uriașul său talent, Leonardo a scris în insemnarile sale, cu un an înaintea morții, cuvintele „Voi dăinui”.

Leonardo da Vinci - portret de Francesco Melzi / Sursa:Wikipedia

- Pe 15 aprilie, 1632, are loc bătălia de la Rain: Suedezii sub Gustavus Adolphus înving Sfântul Imperiu Roman în timpul Războiului de Treizeci de Ani.

- În 1684, la 15 aprilie, s-a născut împărăteasa Rusiei Ecaterina I (m. 17 mai 1727), care i-a urmat la tron soţului său, ţarul Petru cel Mare.

Împărăteasa Rusiei Ecaterina I / Sursa:Russian Personalities

- Tot într-o zi de 15 aprilie, in anul 1755, poetul, jurnalistul și lexicograful britanic Samuel Johnson a publicat Dicționarul limbii engleze.

- În anul 1784, în ziua de 15 aprilie, la ora 14, domnul Rosso și un baiat de 10 ani au decolat într-un balon dintr-o piață din Dublin (Irlanda), zburând timp de două ore după care au aterizat în Ratout. În timpul zborului, băiatul a bătut toba timp de o oră pentru ajuta spectatorii de la sol să localizeze balonului după sunete. Acesta fost primul zbor pilotat al unui balon cu aer cald în Marea Britanie.

- La 15 aprilie 1824 ţarul Alexandru I sancţionează hotărârea Consiliului de Miniştri privind anularea în Basarabia ţaristă a funcţiei de semiraş (curier) şi includerea satelor obligate de a-şi asuma cheltuielile de întreţinere a acestor funcţionari în componenţa localităţilor ce plătesc impozite şi îndeplinesc prestaţii de stat.

- Într-o zi de 15 aprilie, 1865, moare Abraham Lincoln, al 16-lea președinte al Statelor Unite și promotorul politicii aboliţioniste în SUA. El a fost assinat pe data de 14 Aprilie 1865 în incinta teatrului Ford din Washington de către John Wilkes Booth. Acesta era un actor în cadrul acestui teatru şi simpatizant al Confederaţilor care au conspirat, de asemenea, pentru uciderea vicepreşedintelui Andrew Johnson şi Secretarului de Stat William Seward. Conspiratorii au sperat astfel că moartea lui Lincoln şi a succesorilor săi va destrăma guvernul unionist şi va permite guvernului confederat să continue razboiul. Booth a tras un singur glonţ de la distanţă mică în capul preşedintelui Lincoln. După 9 ore de comă, Lincoln a murit în dimineața zilei următoare la ora 07:55. Trupul lui Lincoln, înfășurat în drapel, a fost escortat apoi prin ploaie la Casa Albă, de ofițeri cu capetele descoperite, în timp ce toate bisericile din oraș băteau clopotele. Președintele Johnson a depus jurământul la ora 10:00 am, cu mai puțin de 3 ore după moartea lui Lincoln.

Scena asasinării lui Abraham Lincoln / Sursa:Corbis

- Pe 15 aprilie, în anul 1874, în studioul fotografului Nadar avea loc prima expoziție de la Paris a lucrărilor artiștilor impresioniști, pe atunci nerecunoscuți: Monet, Renoir, Pissarro, Cezanne, Degas și-au deschis propria expoziție pe Boulevard des Capucines.

Autoportretul lui Félix Nadar, fotograf francez, născut cu numele Gaspard Félix Tournachon / Sursa:Wikipedia

- În 1896, la data de 15 aprilie, avea loc ceremonia de închidere a primei ediții a Jocurilor Olimpice Moderne, Atena, Grecia.

- Într-o zi de 15 aprilie, 1912: Vasul britanic de pasageri Titanic se scufundă în Atlanticul de Nord la ora 2:20 dimineața, la două ore și 40 de minute după coliziunea cu un iceberg. Din cei 2.228 de pasageri aflați la bord inclusiv echipajul numai 770 vor supraviețui. Numărul mare de victime (1514 persoane) a fost cauzat, în mare parte, de faptul că deși îndeplinea normele vremii, nava avea bărci de salvare suficiente doar pentru 1178 de persoane. Un număr mare de bărbați au murit din cauza protocolului „femeile și copiii întâi”.

Catastrofa Titanicului - în presă, pe prima pagină a ziarului The New York Herald / Sursa:Wikipedia

- La data de 15 aprilie 1918, bojdeuca din Iași a lui Ion Creangă era declarată muzeu, devenind prima casă memorială din România. Casa din pitorescul cartier Ticău, Iași, în care a locuit marele povestitor are două camere dispuse de o parte și de alta a unui antreu. Ion Creangă a locuit în această casă împreună cu 30 de pisici, și fiecare dintre ele purta numele unei persoane reale din viața sa. De exemplu, întotdeauna a avut o pisică pe nume Mărioara, botezată dupa matușa sa zgârcită din satul natal Humulești.

Bojdeuca lui Ion Creangă din Iași / Sursa:Wikimedia Commons

- Pe 15 aprilie 1944, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, avea loc primul bombardament de noapte al aviației britanice asupra României: 83 de bombardiere Wellington atacau Turnu-Severin. Al doilea mare bombardament anglo-american va fi asupra capitalei, iar Universitatea va fi parțial distrusă.

- Pe 15 aprilie, 1955, în orașul Des Plains, o suburbie a orașului Chicago din statul american Illinois, Ray Kroc a deschis primul său restaurant McDonald's.

- Pe 15 aprilie 1967, Nancy si Frank Sinatra se plasau in fruntea clasamentului muzical american pentru patru saptamani, cu piesa „Something Stupid”, devenind astfel primul cuplu tata-fiica ce a atins primul loc intr-un astfel de clasament.

- În 1971, pe 15 aprilie, a fost restabilită legătura telefonică între Anglia și China, întreruptă cu 22 de ani în urmă.

- În aceeași zi, The Beatles câștigă premiul Oscar la categoria „Best Original Song Score” pentru filmul „Let It Be”.

- La 15 aprilie, anul 1980, a murit Jean Paul Sartre, laureat al premiului Nobel în 1964, exponent de marcă al curentului existenţialist.

- Pe 15 aprilie, 1989, a vut loc Tragedia de pe Hillsborough, o busculadă umană pe Stadionul Hillsborough, în semifinalele FA Cup, soldată cu moartea a 96 de fani ai FC Liverpool.

- În ziua de 15 aprilie 1991 avea loc inaugurarea oficială a activității Bancii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) (Londra). Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a fost înființată în scopul susținerii dezvoltării sectorului privat într-un mediu democratic, în țările foste comuniste. Astăzi, BERD utilizează toate instrumentele financiare și investiționale de care dispune pentru a susține construirea economiilor de piață și a democrațiilor în 28 de țări din Europa Centrală până în Asia Centrală. BERD este cel mai mare investitor instituțional în regiune și mobilizează investiții străine directe semnificative, pe lângă propriile finanțări. Banca, cu un capital subscris de 20 miliarde euro, este deținută de 60 de țări membre și două instițutii interguvernamentale.

- Tot într-o zi de 15 aprilie, 1998, la una din fabricile Intel a fost produs ultimul cristal pentru un procesor de tip Pentium. Intel în cele din urmă trece de la producția de procesoare cu arhitectura P5 cu conector Socket 7 la producția de procesoare cu arhitectura P6 cu conector Slot 1. Tot atunci a fost anunțat noul procesor Celeron pentru utilizarea în masă.

- În 2005, pe 15 aprilie, aveau loc funeraliile Prinţului Rainier al III-lea de Monaco.

sursa: Wikipedia/Istoria.md/Rockfm

Continuă să citești
Publicitate
comentarii

comentarii

Mai mult din: Istorie

To Top