Alătură-te comunităţii Altfel.md

(foto) Atomik Vodka - Primul produs de consum fabricat în zona de excludere de la Cernobîl

Foto: BBC

Pe bune

(foto) Atomik Vodka - Primul produs de consum fabricat în zona de excludere de la Cernobîl

Atomik Vodka - „vodka artizanală” din grâne de secară și apă din zona de excludere de la Cernobîl, este primul produs de consum fabricat în împrejurimile abandonate ale centralei nucleare, scrie BBC.

Compania „Chernobyl Spirit Company” este prima unitate de producere deschisă după mai bine de trei decenii în împrejurimile contaminate de explozia reactorului nr. 4 a centralei nucleare Cernobîl. Fabrica a început producția unui nou brand de vodkă și vine să demonstreze faptul că resursele naturale din zona de excludere pot fi utilizate într-un mod productiv, în ciuda tuturor temerilor privind radioactivitatea.

„Aceasta nu este mai radioactivă decât orice altă vodcă”. Orice chimist vă va spune, atunci când distilați ceva, impuritățile rămân în produsul rezidual”, a declarat pentru BBC profesorul Jim Smith de la Universitatea din Portsmouth, Marea Britanie. El a studiat modul în care s-a recuperat solul de la accidentul nuclear catastrofal din 1986 și face parte din echipa companiei care produce vodka „atomică”.

„Așa că am utilizat grâne de secară care erau ușor contaminate și apă din acviferul de la centrala Cernobîl, pe care am distilat-o. Totul a fost testat la laborator radioanalitic de la Universitatea Southampton, ca să stabilim dacă este vre-o urmă radioactivitate. Nu au putut găsi nimic - totul era sub limita de detecție”.

Un alt membru fondator al Chernobyl Spirit Company, doctorul Gennadi Laptev, un om de știință cu sediul la Institutul Hidrometeorologic din Kiev este de părere că producția de vodkă este o metodă de a utiliza productiv resursele naturale din zonă. „Nu trebuie să abandonăm pământul”, spune el. „Îl putem folosi în diverse moduri și putem realiza produse absolut curate din punct de vedere radioactiv.”

Fondatorii Chernobyl Spirit Company își propun să crească cererea pentru produsul lor care va avea un punct unic de vânzare, iar prin vânzările de vodkă să ofere sprijin comunităților din zona de excludere, „pentru că acum”, adaugă prof. Smith, „după 30 de ani, cred că cel mai important lucru aici este de fapt dezvoltarea economică, nu radioactivitatea”.

Unica sticlă de Atomik Vodka vândută / Sursa:@IIRSM/Twitter

„Vodka are note fructate, dar se simte totuși aroma de secară”, spune patronului unui bar din cartierul Soho, Londra care a cumpărat prima sticlă de vodkă produsă în zona de excludere de la Cernobîl. Potrivit lui, Atomik Vodka ar fi ideală pentru un martini clasic.

Cu toate că a reușit să vândă o singură sticlă de vodkă, profesorul Smith și echipa sa speră să producă 500 de sticle în acest an, vânzând pentru început numărului tot mai mare de turiști care vizitează acum zona de excludere, după ce președintele Zelenski a declarat zona oficial deschisă pentru turism.

Continuă să citești
comentarii

comentarii

Mai mult din: Pe bune

Publicitate

Trending

Publicitate
To Top