Alătură-te comunităţii Altfel.md

A fost odată, într-o zi de 8 Noiembrie: despre Razele X (Röntgen) și Puciul de la Berărie

Foto: Igor Rotari / Altfel.md

Istorie

A fost odată, într-o zi de 8 Noiembrie: despre Razele X (Röntgen) și Puciul de la Berărie

Astăzi este Ziua Internaţională a zonelor urbane. Sărbătoriții zilei sunt: actorul francez Alain Delon, actroul rus Oleg Menșikov și cântăreața americană Bonnie Raitt.

- Într-o zi de 8 noiembrie, în anul 794, capitala imperială japoneză era stabilită la Kyoto (numit inițial Heiankyo – „Capitala păcii și liniștii”). Abia peste mai bine de 1000 de ani, în anul 1868, Japonia își va muta capitala la Tokio.

- La 8 noiembrie 1476 Ştefan cel Mare al Moldovei pune stăpânire pe Târgovişte. În locul lui Laioltă Basarab, care fuge spre Dunăre, este instalat Vlad Ţepeş, recucerind tronul.

- Tot într-o zi de 8 noiembrie, 1496, s-a încheiat construirea bisericii cu hramul Sfinții Arhangheli din Războieni, județul Neamț, locul unde s-a dat bătălia dintre Ștefan cel Mare, domnul Moldovei (1457-1504), și armata otomană, în iulie 1476.

Mănăstirea Războieni / Sursa:Viziteaza Neamt

- În anul 1520, la 8 noiembrie, regele danez Christian al II-lea începe cu execuția în masă a nobililor suedezi, care va fi cunoscută sub numele de „Baia de sânge de la Stockholm”.

- La data de 8 noiembrie, 1602, la Oxford este înființată Biblioteca Bodleiană - o capodoperă a arhitecturii gotice din Anglia și una dintre cele mai vechi biblioteci din Europa. Biblioteca își are originile încă în sec. XIV, dar din lipsă de spațiu, a fost reconstruită și extinsă de nobilul Sir Thomas Bodley.

Biblioteca Bodleiană / Sursa:Wikipedia

- Pe 8 noiembrie, 1644, Împăratul Shunzhi, al treilea împărat al dinastiei Qing, este întronat la Beijing, după prăbușirea dinastiei Ming, ca primul împărat Qing care domnește asupra întregii Chine.

Împăratul Shunzhi / Sursa:Wikipedia

- Pe 8 noiembrie, 1674, a încetat din viaţă poetul John Milton: „Paradisul pierdut”, „Paradisul regăsit” (născut la 9 decembrie1608).

- În ziua de 8 noiembrie, 1793, era inaugurat Muzeul Luvru din Paris, cel mai mare muzeu de istorie și artă din Franța și unul dintre cele mai importante muzee din lume. Situat în centrul capitalei franceze, între cheiul drept al Senei și strada Rivoli în primul arondisment, într-o clădire istorică, fost palat regal, Luvrul este unul dintre cele mai vizitate muzee din lume, cu aproximativ 8,5 milioane de vizitatori pe an. Funcția de muzeu a Luvrului a început odată cu expoziția celor mai frumoase tablouri ale colecției regale, ținută la Palatul Luxemburg între 1750 și 1785, și care a cunoscut un enorm succes. Marchizul de Marigny, director general al Clădirilor Regești și succesorul acestuia, contele de Angiviller, au elaborat un proiect prin care Luvrul să devină muzeu permanent. Acest proiect a devenit lege la 6 mai 1791. Luvrul a fost inițial un loc de pregătire a artiștilor vremii, publicul larg având acces numai în zilele de duminică până în anul 1855.

Vedere spre fațada muzeului Louvre / Sursa:Wikimedia Commons

- La 8 noiembrie 1816 arhimandridul Chiril, stareţul mănăstirii Curchi, sfinţeşte biserica din satul Mărcăuţi, ţinutul Orhei, Basarabia ţaristă. Biserica a fost înălţată cu cheltuiala lui Toma, proprietarul acestui sat.

- În 1880, pe 8 noiembrie, actrița franceză Sarah Bernhardt, supranumită „cea mai celebră actriță a tuturor timpurilor”, își făcea debutul pe scena americană, odată cu apariția ei în piesa „Adrienne Lecouvreur” de Eugene Scribe, în New York.

Sarah Bernhardt / Sursa:Wikipedia

- Într-o zi de 8 noiembrie, 1895, Wilhelm Conrad Röntgen (anii de viață 1845 - 1923), profesor la Universitatea din Würzburg, Germania (laureat al Premiului Nobel pentru Fizică pe anul 1901), a descoperit razele electromagnetice, cunoscute sub numele de razele X (razele Röntgen). Röntgen a descoperit razele care îi poartă numele (în ciuda testamentului său, în care a specificat că nu dorește acest lucru, ci dimpotrivă) din pură întâmplare, experimentând în laboratorul său efectele descărcarilor sarcinilor electrice de mare intensitate prin tuburi de sticlă umplute cu gaz rarefiat. Razele X se propagă, în vid, cu viteza luminii, impresionează plăcile fotografice, sunt invizibile (nu impresionează ochiul omului), nu sunt deviate de câmpuri electrice și magnetice și au acțiune fiziologică, distrugând celulele organice. Sunt, în general, nocive pentru om, iar pe aceasta proprietate se bazează folosirea lor în tratamentul tumorilor canceroase, pentru distrugerea țesuturilor bolnave. Prima radiografie din lume a fost făcută la scurt timp de către Röntgen, surprinzând pe clișeele fotografice oasele unei mâini a soției sale și inelul pe care aceasta îl purta. De aici, savantul a dedus că oasele sunt mult mai puțin permeabile pentru razele X, reliefându-se mai dur, ca și inelul soției sale. Din 1895 și-a petrecut restul vieții în laborator studiind acest fenomen. Moartea lui, din 1923, drept urmare a unui carcinom intestinal, nu este o consecință directă a experimentelor sale cu razele X, pentru că el a fost unul dintre primii savanți care au folosit ecrane de plumb pentru protecția la radiații.

„Hand mit Ringen” (Mână cu inele): prima radiografie „medicală” făcută de fizicianul german Wilhelm Röntgen mâinii soției sale, radiografie realizată la 22 decembrie 1895 / Sursa:Wikipedia

- Într-o zi de 8 noiembrie, 1900, se năștea scriitoarea americană Margaret Mitchell, care a scris celebrul roman „Pe aripile vântului”.

- Pe 8 noiembrie 1917, Lenin era ales Președinte al Consiliului Comisarilor Poporului de către Congresul Sovietului Rus. În fața amenințării invaziei germane, Lenin a fost de părere ca Rusia trebuie să semneze imediat un tratat de pace.

Vladimir Ilich Lenin / Sursa:Encyclopedia Britannica

- Între seara zilei de joi, 8 noiembrie și după amiaza zilei de 9 noiembrie, 1923 a avut loc la München „Puciul de la Berărie” (în germană numit Hitlerputsch sau Hitler-Ludendorff-Putsch) - o tentativă eșuată de lovitură de stat, când liderul partidului nazist, Adolf Hitler, împreună cu generalul Erich Ludendorff, ambii veterani ai Primului Război Mondial, precum și alți lideri ai organizației Kampfbund au încercat să preia puterea politică în München, Bavaria și Germania.

Piața din Munchen în timpul Puciului de la Berărie / Sursa:Wikipedia

- La 8 noiembrie, 1942, în timpul celui de-Al doilea Război Mondial, americanii se alătură britanicilor în războiul din Africa. Debarcarea trupelor britanice și americane în Maroc și Algeria.

- În anul 1952, la 8 noiembrie, revista New Musical Express realizează primul top britanic din istorie, mergând la 52 de magazine de muzică pentru a vedea care sunt cele mai vândute melodii. „Here În My Heart”, melodia lui Al Martino a fost primul „number 1”.

- Într-o zi de 8 noiembrie, 1956, era descoperită cometa C/1956 R1 sau „Arend-Roland”, la Uccle, de către astronomii belgieni Sylvain Arend și Georges Roland pe plăci fotografice. Este o cometă neperiodică. A devenit foarte vizibilă cu ochiul liber începând din aprilie 1957, trecând la periheliu la 8 aprilie al aceluiași an. Cometa Arend-Roland a făcut obiectul unei mărci poștale cu valoarea nominală de 6 franci belgieni, emisă de serviciile poștale ale Belgiei.

Cometa Arend-Roland, fotografiată la 25 aprilie 1957 / Sursa:Science Photo Library

- În 1964, pe 8 noiembrie, Judy Garland și fiica ei, Liza Minnelli, apăreau împreună într-un spectacol la London Palladium. Înregistrarea concertului, LP-ul Live at the London Palladium, este una foarte renumită și foarte căutată.

- La data de 8 noiembrie, 1967, Cynthia Powell Lennon divorțează de John.

John Lennon și Cynthia Powell / Sursa:The Beatles Bible

- În aceeași zi, „Something”, prima piesă compusă de George Harrison și inclusă pe o față A, reușește să ajungă pe locul 4 în Marea Britanie și pe locul 1 în Statele Unite.

- Tot într-o zi de 8 noiembrie, în 1971, trupa britanică Led Zeppelin își lansa cel de-al patrulea album, care include una dintre cele mai cunoscute piese, „Stairway to heaven”. Cunoscut sub denumirea „Led Zeppelin IV”, pe copertă nu există niciun titlu. Pictura în ulei din secolul al XIX-lea de pe prima copertă a discului a fost achiziționată de Robert Plant dintr-un magazin de antichități din Reading, Anglia.

- Pe 8 noiembrie, 1983, The Police ajunge nr. 1 în Marea Britanie cu „Every Breath You Take”, cel mai mare hit al anului. Melodia va câștiga în 1984 două Premii Grammy, la categoriile Song of the Year și Best Pop Performance by a Duo or Group with Vocals.

- În anul 2016, la 8 noiembrie au loc alegeri prezidențiale în Statele Unite ale Americii. Cu toate că a pierdut la un scor strâns la votul popular, Donald Trump, candidatul republican, câștigă alegerile învingând-o pe Hillary Clinton, candidatul democrat. Este a cincea oară în istoria Statelor Unite când candidatul câștigător pierde votul popular; ultima astfel de înfrângere a avut loc în 2000.

Donald Trump, președintele SUA. 8 noiembrie 2016 / Sursa:The Guardian

sursa: Wikipedia / BBC / Istoria.md

Continuă să citești
comentarii

comentarii

Mai mult din: Istorie

To Top