Alătură-te comunităţii Altfel.md

Ion Sturza, despre „aroganța de premier”: La început credeam că sunt niște trolli. Nu! E chiar dumnealui în persoană

Foto: sputnik

Actual

Ion Sturza, despre „aroganța de premier”: La început credeam că sunt niște trolli. Nu! E chiar dumnealui în persoană

Fostul premier Ion Sturza a comentat pe o rețea de socializare despre ultimele „ieșiri” în spațiul public ale premierului Ion Chicu.

„Aroganță de premier

Nu cred că Republica Moldova a avut un prim-ministru mai arogant decât Ion Sturza!

A fost o reacție la valul de frustrare și neputință de a rezolva multiplele probleme cu care se confrunta țara în 1999. Multiple probleme sociale, economice, datorii externe, interne, gaz, electricitate, salarii, pensii, securitate, greve. Trebuia de tăiat în carne vie, de salvat ceea ce mai putea fi salvat și de revenit pe linia de plutire. În business aceasta se numește „turn around”. Lucru pe care, cred eu, l-am făcut până la urmă împreună cu echipa. Aici nu prea ai timp de taclale și emoții. „Pacientul" risca să moară. Am limitat la maximum lucrurile care nu contau - întâlnirile cu tot felul de doritori de a da mana cu „seful", rude, prieteni, nași-lăturași, profitori, activiști de partid etc. Dar și jurnaliștii. M-am ascuns după un paravan de aroganță și ignoranță. Pentru acest lucru am fost dur criticat atât de presă, cât și de colegii politicieni. Cred că cel mai arogant am fost cu președintele Lucinschi, ale cărui indicații (vezi, ai grijă!) le ignoram cu desăvârșire. Apropo, președintele, constituțional vorbind, nu este „șeful” PM! Șeful este parlamentul. Nici cu presa nu stăteam mult la taifas. O lecție pe care am învăța-o devreme. Un politician nu poate să spere la o prietenie cu jurnaliștii! Ei, dacă sunt independenți sau plătiți de altcineva, te trosnesc la primul colț. Cu zâmbet și satisfacție, adeseori, sadică. Cei mai periculoși sunt cei „plătiți" de tine. Osanalele lor îți distorsionează grav realitatea. Ceea ce se întâmplă azi - conducătorii statului și liderii politici seară de seară se perindă prin studiourile TV, nu e normal. O intervenție de acest gen trebuie să fie un eveniment, dar nu un serial de doi bani. E penibil să vezi cum jurnaliștii locali îi „developează” pe „miticii” politicii moldovenești! Dar și mai grav este să încerci să dai replici oponenților pe rețelele de socializare, ca în cazul domnului Chicu. La început credeam că sunt niște trolli. Nu! E chiar dumnealui în persoană. Acesta denotă o mare slăbiciune de caracter. În spatele „durului” poate să se ascundă o lipsă de încredere în propriile forțe sau, ce ar fi și mai grav, o aroganță. Aroganță de premier. Cu ce s-a terminat, din punct de vedere politic, aroganța unui premier, vezi cazul Sturza. P.S. Și da, mai este o aroganță, mult mai periculoasă, cea de jurnalist-activist lipsit de discernământ. De ce? De-atâta...”, se arată în mesajul postat.

Amintim că zilele trecute, prezentatoarea ProTV, Lorena Bogza, i-a lansat o invitație premierului Chicu la emisiunea În Profunzime, dânsul i-a răspuns: „ Multumesc pentru invitatie, Lorena Bogza! O voi onora cu placere! Merg zilele astea la TVR Moldova - acolo (nu va suparati) e televiziune, nu "Las-fierbinti"... Apoi, ma voi cere la "Cutia" Marianei Rata de la TV8 - acolo e dorinta sincera de a ajunge la adevar. Am angajament cu Publika, NTV, dar si alte canale. Poate prin mai, daca ajungem sanatosi, trec si pe la Dvs. Mereu la dispozitie! Seara frumoasa!".

Și reporterii de la Ziarul de Gardă în încercarea de a obține un interviu cu prim-ministrul R. Moldova, redacția a fost informată că Ion Chicu merge doar la instituțiile mass-media care, în opinia consilierului său, „au impact”. Cel puțin asta a comunicat consilierul premierului, Vitalie Dragancea, care a ținut să precizeze că el este cel care alege instituțiile media cărora Ion Chicu să le acorde interviu.

Continuă să citești
comentarii

comentarii

Mai mult din: Actual

Publicitate

Trending

Publicitate
To Top