Alătură-te comunităţii Altfel.md

(foto/video) Cele mai spectaculoase imagini de la lansarea capsulei Crew Dragon, efectuată de Space X și NASA

Foto: Steven Keagle/Twitter

Sci-Tech

(foto/video) Cele mai spectaculoase imagini de la lansarea capsulei Crew Dragon, efectuată de Space X și NASA

Compania Space X a lansat cu succes sâmbătă, 2 martie, Capsula Crew Dragon, atașată unei rachete Falcon 9, proiectată să transporte în curând astronauţii NASA în spaţiu spre Staţia Spaţială Internaţională (ISS).

La bord s-a aflat un manechin botezat Ripley (cel mai probabil în cinstea lui Ellen Ripley - personajul fictiv din seria de filme „Alien”), care a mers într-o călătorie dus-întors de o săptămână spre Staţia Spaţială Internaţională .

Pentru SpaceX, acesta reprezintă un zbor de o importanţă deosebită în cei 17 ani ai companiei lui Elon Musk.

Desigur, totul a mers așa cum a fost planificat, până la conectarea cu ISS: conectarea dintre cele două vehicule spaţiale a fost realizată foarte lent, însă la o viteză absolută ridicată, deoarece ISS şi Crew Dragon se deplasează în paralel pe orbita Terrei cu peste 27.000 de kilometri pe oră.

Totuși, această misiune cu rol demonstrativ nu s-a încheiat. Capsula Crew Dragon va rămâne conectată la ISS până vineri, 8 martie, când urmează să se detaşeze de staţie şi să plonjeze spre Terra, în Oceanul Atlantic. Revenirea pe Pământ a capsulei americane, încetinită de patru paraşute, reprezintă una dintre cele mai periculoase etape ale misiunii, potrivit agerpres.

Dacă să lăsăm de-o parte legile complicate ale fizicii, deseori neînțelese de muritorii de rând, ceea ce a rămas frumos, după lansarea capsulei, sunt imaginile cu care s-au lăudat NASA și Space X pe Twitter.

Par a fi rupte dintr-un film SF, dar sunt cât se poate de reale:

„Zorii unei noi ere a zborului omului în spațiu, a scris Anne McCLain pe contul său de Twitter, femeia astronaut care urmează să zboare în spațiu cu următoarea rută a capsulei Crew Dragon:

„Capsula Crew Dragon de la SpaceX se află pe orbită, în drum spre Stația Spațială internațională. Spre deosebire de capsula Cargo Dragon, care se leagă de ISS printr-un braț robotic, în această misiune-test, capsula se va cupla în mod autonom”, a scris NASA într-o postare pe Twitter:

Pe contul oficial al Space X a fost publicat un video, cu recapitularea lansării capsulei Crew Dragon:

Locuitorii din apropierea Centrului Spaţial Kennedy au urmărit cu sufletul la gură evenimentul:

Bonus: mai jos puteți vedea un time lapse absolut spectaculos cu lansarea rachetei Falcon 9, în octombrie 2018:

comentarii

comentarii

Mai mult din: Sci-Tech

To Top