Alătură-te comunităţii Altfel.md

„Salvator Mundi” - cel mai scump tablou din lume atribuit lui Da Vinci, ar fi dispărut

Foto: Getty Images/The Times

Cultură

„Salvator Mundi” - cel mai scump tablou din lume atribuit lui Da Vinci, ar fi dispărut

O pictură a lui Isus Hristos atribuită lui Leonardo da Vinci şi devenită cea mai scumpă din lume după ce a fost achiziționată în anul 2017 pentru suma de 450 de milioane de dolari de către un apropiat al Printului încoronat al Arabiei Saudite pentru muzeul Louvre Abu Dhabi, ar fi dispărut, potrivit Fox News.

Potrivit New York Times, Ministerul Culturii din Abu Dhabi a anunțat că pictura va fi expusă la muzeu la doar o lună după licitație, care s-a petrecut în luna noiembrie, 2017.

„Pierdută şi ascunsă mult timp, capodopera lui Leonardo de Vinci va fi cadoul nostru pentru lume”, a declarat într-un comunicat, la momentul respectiv, Mohammed Khalifa al-Moubarak, preşedintele Departamentului de Cultură şi Turism din Abu Dhabi.

În septembrie anul trecut, evenimentul dezvelirii acesteia la muzeul Louvre din Abu Dhabi alături de capodore ale unor maeştri precum Rembrandt Harmenszoon van Rijn, Johannes Vermeer, Claude Monet şi Vincent van Gogh, a fost anulat fără explicații de autorităţile din Emiratele Arabe Unite cu două săptămâni înainte.

Tabloul a fost scos la vânzare de miliardarul rus Dmitri Ribolovlev, care îl cumpărase pentru 127,3 milioane de dolari în 2013.

Istoria tabloului cu dimensiuni de 65 cm x 45 cm, realizat în jurul anului 1500, este demnă de un roman. Unii experţi spun că ar fi putut fi comandat de Curtea regală a Franţei şi că s-a aflat în proprietatea regilor englezi.

Pentru aproape 150 de ani, tabloul a dispărut şi a fost lansată ipoteza că ar fi fost distrus. A reapărut la sfârşitul secolului al XIX-lea şi mult timp a fost considerat ca fiind realizat de un contemporan al lui Da Vinci. Vândut pentru 45 de lire sterline în 1958, la casa Sotheby's, a fost autentificat oficial ca aparţinând lui Leonardo da Vinci abia în 2005.

Continuă să citești
comentarii

comentarii

Mai mult din: Cultură

Publicitate

Trending

Publicitate
To Top