Alătură-te comunităţii Altfel.md

Au fost descoperite rămășițele celui mai mare papagal din istorie. Ce dimensiuni avea

Foto: PA Media

Istorie

Au fost descoperite rămășițele celui mai mare papagal din istorie. Ce dimensiuni avea

Rămăşitele fosilizate ale unui papagal uriaş care măsura aproape un metru, cântărea până la 7 kilograme şi trăia în urmă cu 19 milioane de ani, au fost descoperite în Noua Zeelandă, informează un studiu publicat în ultimul număr al jurnalului Biology Letters, citat de Agerpres.

Oamenii de ştiinţă s-au bazat pe studiul oaselor unei gheare, descoperite în 2008. La vremea respectivă, nimeni nu ştia cum să încadreze această descoperire, astfel că ea a rămas timp de 11 ani pe un raft înainte ca oamenii de ştiinţă să îi acorde din nou atenţie anul acesta, scrie AFP miercuri.

„Ideea că ar putea fi vorba despre un papagal uriaş nu ne-a venit”, a declarat pentru AFP Paul Scofield, specialist la Muzeul din Cantebury. „Ne-am gândit la un soi de vultur, până când ne-am uitat din nou la fosilă”, a precizat el.

Papagalul a fost numit „Heracles inexpectatus”, cu referire la dimensiunile sale, dar şi la natura neaşteptată a descoperirii acestuia.

Papagalul, numit Hercules, avea o înălțime de mai mult de jumătatea din înălțimea unui om / Sursa:PA Media

„Hercules avea, fără îndoială, un cioc imens care putea sfâşia tot ce îşi dorea şi se putea hrăni şi cu altceva decât se pot hrăni în mod obişnuit papagalii, poate chiar şi cu alţi papagali”, a declarat Mike Archer, de la Centrul de cercetări paleontologice al Universităţii din New South Wales.

Pasărea avea aproximativ de două ori dimensiunea unui kakapo, o specie pe cale de dispariţie, până acum cel mai mare papagal cunoscut.

Rămăşiţele fosilizate ale papagalului uriaş au fost descoperite în apropiere de St Bathans, în centrul Insulei de Sud a Noii Zeelande, o zonă bogată în fosilele din Miocen, perioadă care a început acum circa 23 de milioane de ani şi s-a terminat în urmă cu 5 milioane de ani.

Noua Zeelandă este cunoscută pentru păsările sale care nu zboară, de dimensiuni impresionante, cum a fost moa (Dinornis), o pasăre dispărută la sfârşitul secolului al XVIII-lea, a cărei înălţime putea ajunge la 3,6 metri.

Continuă să citești
comentarii

comentarii

Mai mult din: Istorie

Publicitate

Trending

Publicitate
To Top