Alătură-te comunităţii Altfel.md

O carte rară din prima ediție a volumului Harry Potter, cumpărată cu doar o 1 liră, a fost vândută de 28.500 de ori mai scump

Foto: Hansons Auctioneers

Cultură

O carte rară din prima ediție a volumului Harry Potter, cumpărată cu doar o 1 liră, a fost vândută de 28.500 de ori mai scump

Prima ediție a cărții Harry Potter și Piatra Filosofală, romanul de debut al lui JK Rowling, a fost achiziționată la o licitație de un colecționar privat din Marea Britanie, iar prețul de cumpărare a fost de 28.500 de lire sterline (aproximativ 622.000 de lei). Licitația a fost organizată de Hansons Auctioneers, cu ocazia zilei de naștere a personajului Harry Potter, dar și a celebrei scriitoare care i-a dat naștere, scrie BBC News.

Cartea tipărită și publicată de Bloomsbury la 30 iunie 1997, provine dintr-un tiraj de doar 500 de exemplare și conține două erori care o deosebește esențial de edițiile următoare.

De exemplu, în cuvântul „filosofic” de pe spatele cărții, lipsește a doua literă „o”, iar la pagina 53, bagheta magică este menționată de două ori în lista rechizitelor pentru școala de magie. Iar autoarea romanului este indicată „Joan”, și nu J. K. Rowling, așa cum este scris în următoarele ediții.

Bagheta magică este menționată de două ori în lista rechizitelor pentru școala de magie / Sursa:Hansons Auctioneers

Potrivit primului proprietar al cărții, un lucrător de birou de 54 de ani, care a ales să rămână anonim, a cumpărat romanul într-o librărie second-hand în urmă cu aproximativ 20 de ani pentru doar o liră sterlină, pentru lecturile de weekend.

„Nu-mi vine să cred. Am sperat să o pot vinde pentru o sumă mai mare, dar nu m-am așteptat că ea va atinge acest preț”, a declarat vechiul proprietar.

Potrivit casei de licitații, „atunci când clientul nostru a cumpărat cartea cu doar o liră, nimeni nu știa ce impact enorm urmau să aibă poveștile cu Harry Potter la nivel global. Majoritatea cărților din acea primă ediție au fost prezentate doar la școli și biblioteci. Sunt extrem de rare.”

Cărțile cu Harry Potter sunt un reper în literatura pentru copii, dar sunt citite și de maturi. „Toată lumea știe această carte. Acesta este sfântul graal pentru cei mai mulți colecționari.”

comentarii

comentarii

Mai mult din: Cultură

Publicitate

Trending

Publicitate
To Top