Alătură-te comunităţii Altfel.md

(video) Ziua Pământului: Mesajul emoționant al celei mai tinere activiste pentru mediu: „Acționați ca și cum casa ar fi în flăcări”

Foto: Green World Warriors

Actual

(video) Ziua Pământului: Mesajul emoționant al celei mai tinere activiste pentru mediu: „Acționați ca și cum casa ar fi în flăcări”

Greta Tunberg are 16 ani și este cea mai tânără activistă pentru mediu și vocea generației tinere în conștientizarea crizei climatice globale curente. Cu o zi înainte de Ziua Pământului, celebrată oficial la data de 22 aprilie în toată lumea, tânăra activistă a vorbit în fața demonstranților care au protestat la Londra timp de o săptămână și i-a încurajat să nu înceteze să lupte pentru problemele de mediu.

„Politicienii și oamenii care dețin puterea s-au îndepărtat și nu fac nimic pentru a lupta împotriva crizei climatice ... dar noi ne vom asigura că ei nu vor mai fugi de probleme” a declarat Greta Thunberg în fața manifestanților mișcării „Extinction Rebellion/Revolta împotriva extincției”, adunați în preajma Marble Arch din Londra, care au manifestat timp de o săptămână în capitala Marii Britanii.

Revolta internațională a fost anunțată în Londra și în alte 80 de orașe din 33 de țări. Mișcarea din Moldova a organizat de asemenea un protest vineri, 19 aprilie 2019, intitulat „Revoltă pentru Mediu”, cu scopul de a atrage „atenția asupra iminenței schimbărilor climatice și să ceară de la guvernul Republicii Moldova adoptarea și implementarea urgentă a măsurilor concrete pentru adaptarea la schimbările climatice și prevenția încălzirii globale”, scrie Diez.md.

Adolescenta suedeză, care a inspirat grevele școlare din 2018 din Suedia (Greva pentru climat a tinerilor/The Youth Climate Strike), a cerut protestatarilor să nu renunțe niciodată la campania lor de salvare a planetei. „Nu vom înceta niciodată să luptăm, nu vom înceta niciodată lupta pentru această planetă, pentru noi înșine, pentru viitorul nostru și pentru viitorul copiilor și nepoților noștri”, scrie The Guardian.

Greta Thunberg a fost invitată la Forumul Economic Internațional de la Davos, în luna ianuarie, unde a ținut un discurs impresionant, în care a declarat că își dorește mai mult decât o speranță.

Unicef a menționat că emisiile globale de CO2 în atmosferă au atins recordul în anul 2018 și este nevoie de a intensifica de cinci ori a măsurile privind schimbările climatice pentru a limita încălzirea globală la 1,5 grade Celsius.

Greta, vocea generației tinere, a ținut să transmită un mesaj lumii întregi prin intermediul UNICEF: „Adulții obișnuiesc să spună că sunt datori să dea o speranță generațiilor mai tinere. Dar eu nu vreau speranța voastră. Eu nu vreau ca voi să aveți speranță. Vreau ca voi să panicați. Vreau ca voi să simțiți frica pe care o simt eu în fiecare zi. Și vreau să vă văd acționați. Vreau să acționați ca și cum ați fi în criză. Aș vrea să acționați ca și cum casa ar fi în flăcări. Pentru că așa este.”

Thunberg, acum în vârstă de 16 ani, a încurajat studenții să renunțe la școală pentru a se alătura protestelor, cerând acțiuni mai rapide privind schimbările climatice, o mișcare care s-a răspândit dincolo de Suedia, în multe state europene.

Trei parlamentari norvegieni au propus-o pe Greta Thunberg la premiul Nobel pentru Pace din 2019.

Dacă ar câştiga anul acesta, Thunberg ar deveni cea mai tânără laureată a premiului Nobel pentru pace, record deţinut în acest moment de Malala Yousafzai, care a fost recompensată cu prestigioasa distincţie pe când avea 17 ani, în 2014.

comentarii

comentarii

Mai mult din: Actual

Publicitate

Trending

Publicitate
To Top