Alătură-te comunităţii Altfel.md

A fost odată, într-o zi de 14 August. Despre primul permis de conducere din lume și primul concurs de frumusețe

Foto: Igor Rotari / Altfel.md

Istorie

A fost odată, într-o zi de 14 August. Despre primul permis de conducere din lume și primul concurs de frumusețe

Astăzi își serbeaza ziua de naștere: actorul american de comedie Steve Martin, actrița franceză Emmanuelle Beart, actrita americană Mila Kunis, muzicianul american David Crosby, soprana britanică Sarah Brightman, actrița americană, Halle Berry și baschetbalistul american Magic Johnson.

- Într-o zi de 14 august, în anul 410, Alaric, rege vizigot, ocupă Roma care va fi jefuită timp de trei zile.

- Tot într-o zi de 14 august, 1040, Macbeth îl ucide pe regele Scoției Duncan I, verișorul său, în Bătălia de la Elgin și se încoronează el însuși rege.

- Pe 14 august 1457 apărea prima carte tipărită în care erau indicate și numele autorilor și a editorilor, în orașul Mainz. Era tipărită de către Johann Fust și Peter Scheffer.

- În 1826, pe 14 august, o comisie a Academiei verifica metoda descrisă de Jerome Balard pentru obținerea unui nou element: Bromul. Rezultatele se confirmau.

- La 14 august 1864, stil vechi, domnitorul României Alexandru Ioan Cuza promulgă prin decret Legea rurală elaborată de guvernul Kogălniceanu conform căreia sunt împroprietărite peste 511 000 familii de țărani. Prin Lege ereu desființate claca și alte servituți, țăranii fiind împroprietăriți pe loturile pe care munciseră de-a lungul timpului. Suprafața de teren împroprietărită era direct dependentă de numărul de vite pe care le deținea familia de țărani. De exemplu familiile țăranilor mai înstăriți care dețineau patru boi și o vacă primeau 11,5 pogoane de pământ în Muntenia și 14,5 pogoane în Moldova (pogonul avea 5 012 m.p.). De o importanță aparte era și prevederea conform căreia timp de 30 ani vânzarea sau ipotecarea loturilor de pământ era interzisă.

Alexandru Ioan Cuza (n.1820-d.1873), domn al Moldovei, domn al Valahiei, domn al Principatelor unite ale Moldovei şi Valahiei / Sursa:Pinterest

- La data de 14 august 1871 avea loc sărbătorirea a 400 de ani de la târnosirea mănăstirii Putna (amânată din 1869). Organizarea a fost făcuta de catre un comitet din care făceau parte M. Eminescu, A.D.Xenopol, I. Slavici. Au participat peste 3000 de persoane venite din toate provinciile românești. (14/26-15/27).

- În 1888, la 14 august, inginerul american Oliver Schellenberger, patentează contorul electric.

Primul contor electric, reprezentare grafică / Sursa:Wikipedia

- Tot într-o zi de 14 august, în 1893, era emis primul permis de conducere din lume. Șeful poliției din Paris a prezentat „o referință prin care se certifica abilitatea de a opera un vehicul de transport cu un motor mecanic” unui șofer francez al cărui nume nu se mai cunoaște.

Unul din primele permise de conducere / Sursa:Myvehicle.ie

- La 14 august,1907, moare renumitul arhitect Alexandru Bernadazzi.

- Din 14 august, 1908, datează primul concurs internațional de frumusețe, care a avut loc în Folkestone (Anglia). Câștigătoarea a fost Nellie Jarman, din Londra.

Primul concurs de Frumusețe, Folkestone, 1908 / Sursa:Pinterest

- Pe 14 august, în 1916, România declara război Austro-Ungariei, intrând in Primul Război Mondial din partea Antantei.

- În aceeași zi, se închidea Mina de diamante The Big Hole de la Kimberley din Africa de Sud. Din 1871, aici s-au excavat 22,5 milioane de tone de pământ și s-au obținut 2722 kg de diamante.

Mina de diamante The Big Hole de la Kimberley, Africa de Sud / Sursa:Wikipedia

- În 1941, pe 14 august, în timpul celui de-al doilea Raăzboi Mondial, se semna Carta Atlanticului, un document prin care Anglia și S.U.A. își declarau țelurile politice comune. U.R.S.S. a aderat la principiile cartei în septembrie 1941.

- În 1945, la 14 august, Philippe Pétain, șeful regimului de la Vichy, este condamnat de un tribunal francez la moarte prin împușcare. Charles de Gaulle îi va comuta sentința la închisoare pe viață, datorită vârstei înaintate și a meritelor din timpul Primului Război Mondial.

- Pe 14 august, 1962, The Beatles îl dau afară pe toboșarul Pete Best.

- Pe 14 august, 1970, Eric Clapton lansează primul album solo.

- La data de 14 august 1980 începea greva muncitorilor de la Șantierele navale din Gdansk. Acesta este startul pentru sindicatul liber polonez „Solidaritatea”, federație sindicală fondată în septembrie 1980 la Gdańsk în Polonia și condusa inițial de Lech Wałęsa. În anii 1980 a constituit o importantă mișcare anticomunistă, adunând de la persoane asociate cu Biserica Catolică până la membri ai stângii anticomuniste. Solidaritatea sugera nonviolența în activitatea membrilor săi. Supraviețuirea Solidarității a reprezentat un eveniment fără precedent nu doar pentru Polonia, un satelit al Moscovei condus pe un sistem comunist unipartit, ci și pentru întregul bloc estic.

- La 14 august, 1988, chitaristul Roy Buchanan se spânzură cu propriul tricou într-o închisoare din Virginia, după ce fusese arestat pentru alcoolism. Roy a lansat peste 15 discuri solo.

- Pe 14 august, 1994, Bob Dylan, care refuzase invitația la festivalul original, concertează în ultima zi a Woodstock '94, interpretând „It Ain't Me Babe”, „It's All Over Now, Baby Blue”, „Masters Of War”, „Just Like A Woman” și „Highway 61 Revisited”.

- În aceeași zi, 14 august 1994, telescopul lui Hubble fotografiază inelele lui Uranus.

Inelele lui Uranus, fotografiate de telescopul spațial Hubble / Sursa:NASA.gov

- Tot în aceeași zi, este arestat în Sudan teroristul internațional Ilich Ramírez Sánchez, cunoscut sub numele de Carlos și extrădat în Franța.

sursa: Wikipedia / BBC / Istoria.md

comentarii

comentarii

Mai mult din: Istorie

Publicitate

Trending

Publicitate
To Top