Alătură-te comunităţii Altfel.md

(foto) India organizează cele mai mari alegeri din istoria lumii. Scrutinul durează șase săptămâni

Foto: Reuters

La ei

(foto) India organizează cele mai mari alegeri din istoria lumii. Scrutinul durează șase săptămâni

Aproape 900 de milioane de indieni sunt așteptați la urne în următoarele șase săptămâni în cadrul celui mai mare exerciţiu democratic întreprins vreodată în istoria lumii. Indienii își aleg în această perioadă cei 543 de deputaţi ai camerei inferioare (Lok Sabha) a parlamentului, scrie Libertatea.

Joi au început alegerile din India, a doua țară din lume, după China, ca număr de locuitori. Autoritățile au organizat un milion de secţii de votare pentru ceea ce Milan Vaishnav, de la Carnegie Endowment for International Peace din Washington numește „literalmente cel mai mare exerciţiu democratic întreprins vreodată în istoria lumii”.

Având în vedere suprafața foarte mare a țării și numărul mare de alegători, alegerile legislative sunt împărţite în şapte etape: diferitele regiuni votează pe rând în cadrul acestui scrutin uninominal majoritar într-un singur tur, din 11 aprilie până pe 19 mai şi rezultatele sunt aşteptate pe 23 mai.

Alegătorii se aliniază în afara unei secții de votare din localitatea Alipurduar / Sursa:Reuters

Partidul care va obține cel mai mare număr de mandate în parlament va numi premierul, cel mai puternic om din țară. Actualul prim-ministru, Narendra Modi (68 de ani), reprezentantul partiduluiBharatiya Janata (BJP, Partidul Poporului Indian, naţionalist hindus), speră să obţină un al doilea mandat.

Promisiunile lui Modi includ o serie de programe de ajutor pentru fermieri, care reprezintă o rezervă electorală uriaşă în India. BJP a promis de asemenea adoptarea unei politici puternice de securitate naţională pentru India, deoarece aceasta amplifică fervoarea naţionalistă pentru a asigura majoritatea voturilor hinduşilor.

Un agent de pază supraveghează o secție de votare în timpul alegerilor generale din India din Ghaziabad, Uttar Pradesh / Sursa:AFP

Principalul său contracandidat este Partidul Congresului (de opoziţie, centrist), formaţiune ce a dominat politica indiană de la obţinerea independenţei ţării în 1947, precum şi o multitudine de partide regionale puternice. Rahul Gandhi (48 de ani), președintele Partidului Congresului este principalul contracandidat al lui Modi la funcția de premier.

El a promis crearea de locuri de muncă şi impulsionarea unei economii stagnante, menţionând acestea ca fiind cele mai mari eşecuri ale premierului Modi, precum şi lansarea unor programe uriaşe privind veniturile şi pensiile în prima zi a alegerilor, 91 de circumscripţii electorale situate în nord-est, sud-est şi în nordul Indiei, dau startul procesului electoral.

O femeie părăsește urna de vot în Majuli / Sursa:Reuters

„Fac apel la cei ale căror circumscripţii votează în prima etapă astăzi să vină în număr record şi să-şi exercite dreptul la vot”, a fost mesajul transmis de Modi pe Twitter încă de la deschiderea urnelor.

„Votaţi astăzi pentru spiritul Indiei. Pentru viitorul ei. Votaţi cu înţelepciune”, s-a adresat alegătorilor Rahul Gandhi, moştenitorul ilustrei dinastii politice Nehru-Gandhi.

O femeie își arată degetul colorat, ca semn că și-a exercitat dreptul de vot în Alipurduar, Bengalul de Vest / Sursa:Reuters
Alegeri India / Sursa:Reuters
comentarii

comentarii

Mai mult din: La ei

Publicitate

Trending

Publicitate
To Top