Alătură-te comunităţii Altfel.md

O statuie a lui Brâncuşi aflată pe un mormânt - motiv de dispută între statul francez și moștenitorii unei rusoaice

Foto: ReidsFrance.com

Cultură

O statuie a lui Brâncuşi aflată pe un mormânt - motiv de dispută între statul francez și moștenitorii unei rusoaice

statuie a sculptorului Constantin Brâncuşi aflată pe un mormânt din cimitirul Montparnasse este obiectul unei dispute între stat şi moştenitorii unei rusoaice înmormântate acolo din 1910. "Sărutul/ Le Baiser" este considerată drept o operă majoră a artistului, al doilea cel mai scump sculptor pe piaţa de artă după Giacometti, scrie News.ro.

Pe de o parte, Statul vrea să păstreze statuia pe mormânt, de cealaltă parte, familia defunctei, care nu are veleităţi artistice, nu vrea decât să o vândă la licitaţie, potrivit francetvinfo.fr.

Trebuie spus că provocarea financiară este mare, o sculptură semnată Brâncuşi a fost adjudecată la licitaţie pentru 62 de milioane de euro anul trecut.

Pentru moment, Statul francez a câştigat toate procedurile judiciare, dar moştenitorii ruşi sunt decişi să nu abandoneze.

„Sărutul” de Brâncuși, pe piatra de mormânt a unei rusoaice, înmormântate în cimitirul Montparnasse / Sursa:photographychronicles.wordpress.com

Brâncuşi (1876-1957) nu a realizat decât 300 de opere, o activitate puţin prolifică care a contribuit la creşterea preţului sculpturilor sale pe piaţa de artă. Brâncuşi sculpta direct în material, fără schiţe prealabile.

„Sărutul” nu a părăsit niciodată mormântul tinerei rusoaice Tatiana Raduskaia. Opera se află într-un colţ al cimitirului parizian.

Fotografia Tatianei Raduskaia, pe piatra de mormânt / Sursa:photographychronicles.wordpress.com

Deocamdată, ea este protejată de o cutie din lemn cu alarmă şi supravegheată de trei camere de luat vederi, un dispozitiv bun pentru o lucrare de o astfel de valoare.

Continuă să citești
comentarii

comentarii

Mai mult din: Cultură

To Top