Alătură-te comunităţii Altfel.md

Moldova a nimerit în topul destinațiilor turistice pentru luna martie, datorită Mărțișorului

Foto: Shutterstock/Kiwi.com

Călătorii

Moldova a nimerit în topul destinațiilor turistice pentru luna martie, datorită Mărțișorului

În luna martie emisfera nordică se trezește din somn, iar sudul sărbătorește deja sfârșitul verii, în timp ce peste tot în lume se petrec foarte multe lucruri interesante. O companie de turism a selectat șase destinații care merită a fi vizitate datorită evenimentelor frumoase care au loc în această perioadă extrem de schimbătoare a anului, printre care și Moldova.

Agenția cehă de turism Kiwi.com a inclus de această dată țara noastră în lista șase celor șase destinații, numai bune de vizitat în luna martie tocmai datorită Mărțișorului, simbolul primăverii în țara noastră, dar și în România, situată pe aceeași poziție în clasament.

1. Insula însorită - Jamaica

Sfârșitul lunii martie ar putea fi perioada perfectă pentru a vizita Jamaica, pe măsură ce sezonul de uragane se încheie, vremea este calmantă și veți evita aglomerările de turiști.

Zona Montego Bay, n nordul insulei, este probabil cea mai cunoscută stațiune de odihnă, cu hoteluri pentru orice buzunar și un aeroport care te va duce cu ușurință în SUA sau în Europa, dar merită să te aventurezi și un pic mai departe . Negril, la vest, are kilometri de plaje nisipoase cu apă caldă, puțin adâncă, unde scufundările printre recifele de corali pot fi combinate cu scufundări în stânci sau pur și simplu cu plonjări plăcute pe nisip cu un cocktail alături. Sau chiar două!

Cascadele Râului Dunn, din apropierea orașului Ocho Rios, vă oferă șansa de a escalada cascada sau, dacă preferați ceva mai provocator, puteți cuceri vârful muntelui Blue Mountain. Într-o zi senină, puteți vedea de la coastă până la coastă, iar peste ape - Cuba, înainte de a vă întoarce la una din plantațiile de cafea din apropiere pentru a bea o ceașcă revigorantă din celebra băutură.

Jamaica / Sursa:Shutterstock

2. Norocul irlandez - Irlanda

Întâi de toate, să clarificăm asta: în această perioadă este Ziua Sfântului Patrick sau Ziua lui Paddy, care nimerește într-o duminică - 17 martie, ceea ce înseamnă că a 16-a este o sâmbătă și, prin urmare, este o scuză perfectă pentru a avea o petrecere.

„Marea sărbătoare” națională a Irlandei este sărbătorită în întreaga lume, dar dacă aveți măcar o șansă de a o petrece în țara de origine, atunci profitați din plin. Este o țară minunată, cu siguranță, cu sătucuri frumoase, orașe fermecătoare și cu faimoasa prietenie a localnicilor. În afară de orașul Dublin, există individualismul și mândria regională a Cork-ului, eleganța georgiană a Limerick-ului sau a orașului portuar Galway - Capitala europeană a culturii în anul 2020. Oriunde te-ai duce, vei putea petrece timpul minunat.

Ziua Sfântului Patrick în Irlanda / Sursa:Aitormmfoto / Shutterstock

3. Magnificul Mărțișor - Moldova și România

Festivalul Mărțișorului care începe odată cu prima zi a primăverii în țara noastră este prezentat ca o sărbătoare mai puțin cunoscută în lume, dar și foarte interesantă. Este simbolul primăverii în Moldova și România, iar în toată regiunea oamenii poartă talismanul mic, Mărțișor, realizat dintr-un fir roșu și unul alb, agățat de haine, în partea inimii. Se crede că dăruirea unui mărțișor cuiva va asigura celui care îl poartă putere și sănătate tot anul.

România devine oarecum o destinație la modă pentru turiștii preferă un colț din Europa Centrală fără mulțimile de negustori din Praga sau Budapesta, în timp ce Moldova este una dintre puținele țări din Europa, vizitate mai rar.

Oamenii abia încep a-i descoperi farmecele, iar industria turismului viticol este în creștere. Este o zonă rurală, ruinată în mare parte, netedă, cu sate rustice, castele și mănăstiri vechi. Capitala Chișinău păstrează un aer de „mahmureală sovietică”, dar clădirile și atracțiile turistice din epoca precomunistă încă mai mențin la nivel mândria de istorie și cultură etnică a Moldovei.

Orheiul Vechi / Sursa:Shutterstock

4. Marțea Grasă (Mardi Gras) - New Orleans, SUA

Din luna februarie și până la prima jumătate a lunii martie, probabil cea mai faimoasă petrecere din lume este în plină desfășurare. Aproape de la înființarea orașului New Orleans în 1718, în această perioadă se organizează sărbătoarea Mardi Gras și este un fenomen care atrage mulțimi de pe tot globul.

Parada se concentrează în jurul unui număr de Krewes - organizații sociale care organizează parade sau baluri în sezonul carnavalurilor, unele dintre care există de zeci de ani. Fiecare din ele are propriile teme, istorie, iconografie și tradiții, dar au în comun sunt culorile, bucuria și entuziasmul. Cele mai elaborate parade au loc la sfârșitul sezonului Mardi Gras (adică prima săptămână a lunii martie a anului).

Ziua finală, Marțea Mare (sau Marțea Grasă) se încheie cu începutul Postului Mare de Miercuri. În mod tradițional, forțele de poliție organizate fac un spectacol prin „măturarea” turiștilor din zona străzii Bourbon Street, la miezul nopții, când carnavalul se încheie oficial și începe Postul Paștelui. Următoarea zi este uneori cunoscută localnicilor ca Vinerea Gunoiului, datorită cantității de gunoi care trebuie colectat.

Mardi Gras în New Orleans / Sursa:GTS Productions/Shutterstock

5. Carnagiul Vitaminelor - Ivrea, Italia

Ivrea este un mic oraș la nord-est de Torino; un loc drăguț, dar, spre deosebire de multe alte orașe vechi împrăștiate de-a lungul munților și văilor peninsulei, are un lucru pe care nici un alt oraș nu îl are - o bătălie anuală cu cele mai neobișnuite proiectile.

Mulți au auzit de „La Tomatina”, festivalul spaniol în care oamenii se bat cu roșii, dar în Ivrea, pe post de „arme” folosesc portocale. Există și o poveste în spatele acestei sărbători, cu toate că originea ei este puțin obscură: în principiu, orașul era sub controlul unui nobil tiranic care încerca să seducă o tânără locuitoare din regiune. Planul lui, însă, a fost răsturnat când în loc să-și dea consimțământul, tânăra i-a tăiat capul. După acest eveniment, localnicii au luat cu asalt palatul nobilului și l-au ars. Această scenă este jucată anual, eroina fiind o fată aleasă să joace rolul Violettei, femeia care a început revolta.

Astăzi, echipele de aranceri, sau aruncătorii de portocale joacă rolul pedestimii din popor, iar alte echipe de aranceri se deplasează cu căruțele, imitând presupusele forțe militare ale nobilului. Numai persoanele înregistrate oficial la eveniment pot arunca portocale; într-adevăr, spectatorii sunt sfătuiți să cumpere și să poarte o cască roșie specială, ceea ce înseamnă că sunt parte a revoluționarilor și care teoretic, are un rol de protecție împotriva oricui aruncă cu portocale. Nu funcționează în practică; oricine garantat va fi lovit de minimum câteva ori de citrice. În acest an, festivalul se desfășoară între data de 2 și 5 martie.

Bătălia portocalelor - Ivrea, Italia / Sursa:Paolo Bona/Shutterstock

6. Festivalul folk - Port Fairy, Australia

La 300 km vest de Melbourne se află micul oraș Port Fairy, iar acest oraș de pe Great Ocean Road are tot ce ceea ce vă gândiți că are un mic oraș din Australia. Este relaxant și prietenos, cu o vedere minunată spre portul, un centru istoric cu aproximativ 50 de clădiri cotate și a fost clasat ca fiind unul dintre orașele cele mai „locuibile” din lume, cu populații de sub 20.000 de persoane. De asemenea, are și un festival folk.

Acest festival are loc în fiecare an, începând cu 1977, ține patru zile și adună sute de trupe folk, country, jazz, Bluegrass, Celtic, folk-rock si multe alte lucruri care implică bărbile, mandolinele și tricotajele excelente.

Pe lângă muzică, puteți lua parte la o mulțime de activități de familie, cum ar fi învățarea artei circului, teatru de păpuși, sport, povestiri, chiar și antrenamente de ninja! Există și ateliere de lucru pentru adulți, de aceea, dacă vă place dansul din buric, cântecele marinărești sau tai chi (arte marțiale), puteți să vă implicați și în ele. Totul se desfășoară într-o atmosferă foarte prietenoasă, veți înțelege de ce oamenii se reîntorc în acel loc în fiecare an.

Port Fairy / Sursa:Shutterstock
comentarii

comentarii

Mai mult din: Călătorii

Publicitate

Trending

Publicitate
To Top