Alătură-te comunităţii Altfel.md

(video) Totul despre fentanil: un drog „la modă” care i-a ucis pe Mac Miller, Prince şi pe Tom Petty

Foto: People

Cultură

(video) Totul despre fentanil: un drog „la modă” care i-a ucis pe Mac Miller, Prince şi pe Tom Petty

Raportul toxicologic în cazul decesului lui Mac Miller a arătat că rapperul a murit după ce și-a administrat accidental o combinație letală de substanțe, inclusiv fentanil - același opioid care a fost cauza morții lui Prince și a lui Tom Petty.

Deși denumirea medicamentului nu sună foarte cunoscut, precum alte analgezice pe bază de oxicodonă folosite de dependenții de droguri, medicii susțin că ultilizarea lui a devenit tot mai răspândită în rândul populației.

Pentru a explica cât de puternic și de periculos este fentanilul, Ben Levenson, un expert în adicții care colaborează la emisiunea lui Dr. Phil, l-a comparat cu alte droguri, mai populare.

„Este de 50 până la 100 de ori mai puternic decât morfina și până la 50 de ori mai puternic decât heroina pură”, a spus medicul. Acesta a explicat că fentanilul este un medicament care se eliberează doar în baza prescripției medicale și este destinat pentru gestionarea durerilor cronice, în cazul intervențiilor chirurgicale și pentru bolnavii de cancer, în stadii terminale.

Inițial alina durerile de moarte, acum se face abuz de această substanță

Totuși, Ben Levenson consideră că folosirea acestei substanțe ca analgezic după operații nu este cea mai bună opțiune, pentru că, deși își face foarte rapid efectul, acesta nu ține decât aproximativ o oră. Dar mai ales pentru faptul că dă o foarte mare dependență.

„Fentanilul a fost utilizat inițial pentru a alina durerile dinainte de moarte. Nu era destinat pentru managementul durerilor. Se face un mare abuz de prescriere a acestui medicament și de aceea face tot mai multe victime în rândul dependenților de droguri. Te ia repede, dar efectul se duce rapid. Așa că nu este deloc indicat, spre exemplu, în cazul cuiva care a suferit o operație la genunchi, deși mulți medici îl prescriu cu atâta ușurință”, a mai precizat expertul în adicții.

Istoria unei substanțe periculoase

Comercializat în Statele Unite sub denumirile Actiq, Duragesic și Sublimaze, fentanilul a fost sintetizat prima oară de Paul Janssen, în anul 1959, și a fost scos pe piață un am mai târziu, ca o alternativă la petidină, substanță cunoscută mai bine ca Demerol.

Abuzul de fentanil în scop recreațional a început prin anii ’70 și a fost introdus pe stradă sub diverse denumiri precum Apache, China Girl, China White, Dance Fever sau TNT. Inițial, acesta era furat din farmacii, însă, cu timpul, dealerii de droguri au învățat să-l prepare și au început să-l amestece în dozele de heroină și cocaină, combinație cunoscută sub denumirile de Bomb, Drop Dead, Flatline și Lethal Injection. Este nevoie doar de un singur gram de fentanil pentru a produce 7.000 de doze.

În prezent, substanța este utilizată în scop medical medical în moduri foarte variate, inclusiv sub formă de spray oral sau acadea, și a devenit foarte căutat. Acesta mai poate fi administrat intravenos ca soluție ori poate fi făcut pudră și tras pe nas, precum cocaina.

Deși agenții de la antidrog mai găseau ocazional laboratoare clandestine de fentanil în anii ’80 și ’90, drogul a început să se distribuie masiv pe străzi abia în deceniului următor. Potrivit datelor oficiale, în perioada 2005-2007, au fost raportate peste 1.000 decese care au legătură cu această substanță.

Cântăreții care au devenit statistici din cauza fentanilului

În urmă cu trei ani, legendarul cântăreț Tom Petty a devenit și el un număr într-o astfel de statistică. Artistul a murit pe 2 octombrie 2015, în urma unui infarct suferit în locuința lui din Santa Monica, California. Potrivit autopsiei, acesta a decedat din cauza unei supradoze accidentale de analgezice, printre care și fentanil. Petty suferea de mai multe afecţiuni grave, cea mai importantă fiind o fractură la şold, iar familia lui crede că durerile insuportabile l-au făcut să ia mai multe medicamente odată.

Tom Petty / Sursa:Getty Images

În 2016, fentanilul a făcut o altă victimă în rândul celebrităților și i-a curmat viața lui Prince. Un raport toxicologic de la autopsia artistului a arătat că acesta avea o cantitate „excesiv de mare” de fentanil în organism în momentul în care s-a produs decesul.

„Cantitatea de fentanil din corpul său este incredibil de mare, chiar și pentru un pacient cu dureri cronice, căruia i s-a prescris medicamentul. Cauza morții este foarte clară”, a declarat atunci dr. Lewis Nelson, un expert în adicții.

În această primăvară, moştenitorii lui Prince au dat în judecată un spital din Illinois şi lanţul de farmacii Walgreens, susţinând că pârâţii ar fi putut preveni moartea artistului, dacă se asigurau că artistul primește doza corectă de substanță și îi urmăreau mai atent starea de sănătate.

Prince / Sursa:The New York Times

Anul acesta, un alt artist celebru a căzut victima acestei substanțe. Este vorba de rapperul Mac Miller, care s-a stins pe 7 septembrie, la vârsta de 26 de ani. Potrivit raportului toxicologic publicat recent, artistul a murit după ce și-a administrat o combinație letală de alcool, cocaină și fentanil. Totuși nu se știe încă dacă a luat substanța separat, sub formă de pastile, ori s-a drogat cu cocaină amestecată cu fentanil.

Demi Lovato a fost norocoasă

De asemenea, Demi Lovato a fost la un pas de moarte, vara aceasta, după ce a suferit și ea o supradoză de droguri. Artista nu a vrut să le spună paramedicilor ce a luat, însă surse implicate în investigație au declarat dezvăluit recent că aceasta ar fi prizat la folie oxicodonă combinată cu fentanil.

Din fericire, cântăreața a primit ajutor la timp, medicii reușind să o readucă în simțiri. După ce a fost externată din spitalul de urgență, Demi a petrecut trei luni într-un centru de dezintoxicare, iar zilele trecute și-a reluat viața socială, atât în realitate, cât și în spațiul virtual.

sursa: Un site de muzică

comentarii

comentarii

Mai mult din: Cultură

To Top