Alătură-te comunităţii Altfel.md

Cartea SF din 1968 care a prezis elementele lumii moderne cu o precizie ciudat de mare

Foto: Gizmodo

Cultură

Cartea SF din 1968 care a prezis elementele lumii moderne cu o precizie ciudat de mare

Au prezis cărţile Science Fiction viitorul sau pur și simplu au fost sursa de inspiraţie pentru descoperirile recente? Orice prezicere a viitorului poate fi considerată o simplă coincidență de unii, dar decideți singuri cum stă treaba în cazul cărții „Stand on Zanzibar” de John Brunner.

Autorul de cărți SF John Brunner, a prezis cu o precizie ciudată elemente ale lumii moderne, în condițiile în care el a trăit în vremea când singurul aparat wireless era radioul, scrie Playtech.

În romanul său din 1968, „Stand on Zanzibar”, Brunner a îndrăznit să își imagineze viața în anul 2010. Astfel, el a prezis tehnologia portabilă, Viagra, apelurile video, căsătoriile de același sex, legalizarea marijuanei și creșterea atacurilor teroriste cu împușcări în masă. Brunner a mai prezis și că în 2010 populația lumii va ajunge să depășească 7 miliarde – și aproape a avut dreptate, căci în 2011 exact acest lucru s-a întâmplat.

Cele mai bune scrieri ale lui Brunner sunt pline de idei care, la vremea lor, păreau o simplă fantezie. A încercat apele cu teme precum inteligența artificială, rasism, droguri, mediu, călătorii în spațiu, războaie hi-tech. El își alimenta imaginația cu publicații precum New Society și The New Scientist.

O parte din scenariile lui par acum bălării, pe când altele sunt neașteptat de aproape de realitate. Spre exemplu, în „The Sheep Look Up”, romanul său din 1972, viitorul este lovit de poluare și catastrofe de mediu, pe când în 1975, în „The Shockwave Rider”, Brunner a creat un hacker erou înainte ca lumea să știe ce este unul.

Există însă și destule lucruri pe care Brunner le-a greșit în predicțiile sale. Spre exemplu, credea că până în 2010, reprezentanții din Statele Unite ale Americii vor fi găsit o cale să ofere îngrijiri medicale adecvate și ieftine. De asemenea, credea că la începutul secolului 21 vor apărea pistoale din care ies fulgere, pe fundul mărilor vor exista mine, iar pe Lună va exista o bază umană.

Din păcate, Brunner a murit în 1995, în cadrul unei conferințe SF și nu a apucat vreodată să afle ce predicții ale lui s-au adeverit și care nu.

Continuă să citești
comentarii

comentarii

Mai mult din: Cultură

To Top