Alătură-te comunităţii Altfel.md

A fost odată, într-o zi de 15 August. Data la care s-au născut Veniamin Apostol și Mihai Curagău

Foto: Igor Rotari / Altfel.md

Istorie

A fost odată, într-o zi de 15 August. Data la care s-au născut Veniamin Apostol și Mihai Curagău

Astăzi, creștinii celebrează Adormirea Maicii Domnului, iar în Moldova este însemnată în calendar Ziua Financiarului (contabilului). Totodată, le spunem „La Mulți Ani!” actorului american Ben Affleck, actorului și coregrafului american Chris Judd, actrițelor americane Debra Messing și Jennifer Lawrence, rapperului rus Timati, bateristului Whitesnake Tommy Aldridge și cântăreţului de operă moldovean, artist al poporului, laureat al premiului de stat, cavaler al „Ordinului Republicii” - Mihail Munteanu.

- Într-o zi de 15 august, 1248, este pusă piatra de temelie a Domului din Köln.

- La 15 august, 1498, în timpul celei de-a treia călătorii, Cristofor Columb a descoperit Grenada.

- Tot într-o zi de 15 august, în 1530, era terminată construcția Mănăstirii Humor. Biserica Mănăstirii Humor își are începuturile în vremea domniei lui Alexandru cel Bun, când, ascunsă între codri, se ridica aici cea dintâi așezare mănăstirească, ctitoria marelui vornic Ioan (1415). La începutul secolului al XVI-lea, în 1527, mănăstirea a fost jefuită și distrusă de tătari. Biserica fusese înzestrată cu obiecte prețioase și manuscrise, dintre care cel mai de preț care se păstrează și astăzi este Tetraevangheliarul din 1473, carte dăruită de Ștefan cel Mare. Ruinele vechii mănăstiri se pot vedea și astăzi, la cca. 300 m de actuala biserică. În vremea lui Petru Rareș, și Humorul este cuprins în campania de restaurări. Dar, aici, nu domnul săvârșește opera de reconstrucție, ci marele logofăt Toader Bubuiog, dreapta și credincioasa sa slugă. Biserica pictată a mănăstirii este înscrisă pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.

Mănăstirea Humor / Sursa:Wikipedia

- Pe 15 august 1534, Sfântul Ignațiu de Loyola întemeia Ordinul iezuit, ordin religios creștin al Bisericii catolice aflat în serviciul direct al Papei. Bazele ordinului au fost puse la data de 15 august 1534 de către un grup de studenți ai Universității din Paris, în frunte cu Ignațiu de Loyola. Ordinul a fost aprobat pe 27 septembrie 1540 de Papa Paul al III-lea, prin bula „Regimini militantis Ecclesiae”. Societatea lui Isus a fost desființată în mai multe rânduri.

- În anul 1595, la 13 august, oastea otomană ocupă Bucureștii. Unele biserici sunt transformate în moschei, iar mănăstirea lui Alexandru Vodă este fortificată.

- La 15 august 1769, la Ajaccio, insula Corsica, se naște Napoleon Bonaparte (în franceză: Napoléon Bonaparte; decedat la 5 mai 1821, pe insula Sfînta Elena), cunoscut mai târziu ca Napoleon I şi iniţial ca Napoleone di Buonaparte, lider politic şi militar al Franţei, ale cărui acţiuni au influenţat puternic politica europeană de la începutul secolului al XIX-lea.

Portretului lui Napoleon Bonaparte, pictat de Robert Lefèvre / Sursa:Lempertz.com

- În aceeași zi, în 1679. Mitropolitul Moldovei Dosoftei trimite o scrisoare patriarhului Rusiei Ioakim prin care ruga să i se trimită o tipografie.

- La data de 15 august, 1806, este pusă piatra de temelie a Arcului de Triumf din Paris.

- Pe 15 august, 1819, Sinodul binecuvântează editarea la Sankt Peterburg a Bibliei în limba română redactată de mitropolitul G. Bănules­cu-Bodoni.

- În ziua de 15 august, 1843: Are loc deschiderea Parcului Tivoli din Copenhaga.

Parcul Tivoli din Copenhaga / Sursa:Danishnet.com

- La data de 15 august 1870, în „Convorbiri Literare” era publicat poemul eminescian „Epigonii”.

- În 1877, la 15 august, inventatorul american Thomas Edison, într-o scrisoare trimisă președintelui companiei telegrafice de la Pittsburgh, a propus ca salutul la fiecare apel telefonic să fie cuvântul „Hello” atunci când a comunicat la telefon (în limba română s-a transformat în „Alo”). În aceeași zi, Edison afăcut prima înregistrare a de sunete din lume - piesa „Mary Had a Little Lamb” („Mary avea un miel").

- Tot într-o zi de 15 august, în 1888, apărea, la București, cotidianul „Adevărul”. Primul director a fost Alexandru V. Beldiman.

- În 1918, pe 15 august, Statele Unite și Rusia Sovietică au întrerupt relațiile diplomatice. În această zi și în ziua următoare, trupele americane au aterizat în Vladivostok, ceea ce a însemnat începutul intervenției Antantei în Rusia.

- Pe 15 august, 1935, steagul cu Svastica este aprobat ca steagul național al Germaniei.

- În ziua de 15 august, 1938, la Soroca, în satul Dubna, s-a născut actorul și regizorul Veniamin Apostol. A promovat şi a susţinut prin toate mijloacele posibile dramaturgia naţională, creînd împreună cu scriitorii Dumitru Matcovschi şi Ion Druţă o serie de spectacole de excepţie, care au intrat în fondul de aur al teatrului naţional. A jucat mai multe roluri în filme, creînd personaje de neuitat. A susţinut doctoratul la GHITIS în anul 1977, a activat în calitate de profesor la Institutul de Arte de la Chișinău. A publicat articole şi studii în scopul de a atrage de a promova arta teatrală. Veniamin Apostol pe parcursul a 9 ani a fost preşedintele Uniunii Teatrale, în anii 1991-1999 a fost rector al Institutului de Arte de la Chișinău. S-a stins din viață la 14 decembrie, 2000.

Veniamin Apostol / Sursa:Wikipedia

- În 1939, pe 15 august, la Grauman's Chinese Theater din Hollywood avea premiera filmul „Vrăjitorul din Oz”, regizat de Victor Fleming, cu Judy Garland în rolul lui Dorothy.

Vrăjitorul din Oz, 1939 / Sursa:IMDB

- Tot într-o zi de 15 august, 1943, la Bălăneşti, Nisporeni, s-a născut actorul moldovean de film și teatru, Mihai Curagău. A debutat ca actor de film în anul 1967 la studioul cinematografic „Moldova-film” în filmul lui Gheorghe Vodă „Se caută un paznic”, interpretând rolul lui Michiduţă. A colaborat ulterior şi cu alţi regizori de prestigiu din Republica Moldova: Emil Loteanu, Vasile Pascaru şi Tudor Tătaru. Unul dintre rolurile cele mai cunoscute este Ion din filmul „Polobocul” 1991. S-a stins din viață pe 24 decembrie 2016.

Mihai Curagău / Sursa:Unimedia

- La 15 august, 1945, Împăratul Hirohito anunță la radio (Gyokuon-hōsō) capitularea necondiționată a Japoniei.

- La data de 15 august 1947, India și Pakistan deveneau independente după aproximativ 200 de ani de dominație britanică.

- În 1965, pe 15 august, The Beatles stabilea un nou record mondial pentru cea mai mare audiență la un concert. Ei au avut un public de 55.600 de persoane la stadionul Shea, din New York. În urma spectacolului, formatia a avut încasări de 160.000$. Bob Dylan a fost cel care și-a exprimat dorința să-i cunoască pe membrii formației.

The Beatles, 15 august, 1965 / Sursa:The Daily Beatle

- În 1969, pe 15 august, începea Festivalul Woodstock. Participa 400.000 de fani ai genului. Pe afiș îi regăsim pe Jimi Hendrix, Joe Cocker, Crosby Stills Nash & Young, Santana, The Who, Creedence Clearwater Revival, Grateful Dead, Janis Joplin, The Band, Canned Heat, Joan Baez, Melanie, Ten Years After, Sly and the Family Stone, Johnny Winter, Jefferson Airplane, Ravi Shanker, Country Joe and the Fish, Blood Sweat and Tears, Arlo Guthrie și Joe Cocker.

Woodstock 1969 / Sursa:Rock Scene Auctions

- În ziua de 15 august, 1975, în timpul loviturii militare de stat din Bangladesh, prim-ministru Mujibur Rahman și familia lui sunt uciși.

- Pe 15 august, 1979 - Led Zeppelin lansează cel de-al 8-lea și ultimul album de studio, „In Through The Out Door”. Este ultimul album al trupei cu John Bonham în viață.

- La 15 august, 1980, George Harrison este primul Beatles care publică o carte autobiografică, „I Me Mine”.

Cartea autobiografică a lui George Harrison „I Me Mine” / Sursa:George Harrison

- În 2002, pe data de 15 august, compania aeriană americană National Airlines și-a anunțat decizia de a transporta toți pasagerii pe data de 11 septembrie pentru o taxă simbolică de 1 dolar.

- La 15 august, 2007, un cutremur puternic de magnitudine 8 a lovit coasta Pacificului devastând Ica și diferite regiuni ale Peru omorând 514 oameni și rănind 1090.

sursa: Wikipedia / Istoria.md / BBC

comentarii

comentarii

Mai mult din: Istorie

Publicitate

Trending

Publicitate
To Top