Alătură-te comunităţii Altfel.md

Piele de găină: De ce ți se ridică părul pe mână când asculți muzică și ce spune asta despre creierul tău

Foto: wikiversity.org

Sci-Tech

Piele de găină: De ce ți se ridică părul pe mână când asculți muzică și ce spune asta despre creierul tău

În cazul în care ai simțit vreodată că ți se face pielea de găină, sau se ridică părul pe mână în timp ce ascultai o piesă muzicală, nu ești singur, iar pentru asta există o explicație logică, scrie Playtech.

Premisa este una cât se poate de simplă. Îți pui câștile pe urechi cu piesa preferată sau asculți un artist foarte talentat la TV. Imediat, simți o senzație în corp care se reflectă în piele de gâină, iar părul de pe brațe, în mod vizibil, se ridică în sus. Nu trebuie să fie aceeași piesă pentru fiecare dintre noi, dar fenomenul cu siguranță există. Partea interesantă este însă că nu se aplică tuturor celor care ascultă muzică.

Încercând să afle care este explicația din spate, un cercetător de la Universitatea de Sud din Californa (USC) a făcut o analiză detaliată a fenomenului. Alissa Des Sarkissian lucrează la Institutul de Creativitate și Creier din cadrul USC.

Ea a observat că în momentul în care ascultă „Nude” la Radiohead, respirația i se sincronizează cu ritmul muzicii, ritmul cardiac i se încetinește, iar concentrarea pe piesa crește. Este capabilă să simtă mult mai bine emoțiile transmise de melodie și versuri, iar corpul ei reacționează la respectivele emoții.

Alissa Des Sarkissian și Matthew Sachs au făcut împreună un studiu pe persoanele care experimentau pielea de găină când ascultau muzică. Cu acest scop, au fost analizate 20 de studenți. Jumătate dintre ei au spus că li s-a ridicat părul pe mână în timpul unei melodii. În același timp, le-a fost scanată și înregistrată activitatea neuronală din timpul audiției, împreună cu ritmul cardiac și conductanța pielii. Piesele de test au fost în număr de trei și toate au fost alese de subiecții experimentului.

În final, cei care au experimentat piele de găină și ridicarea părului se pare că au fost conectați mental și emoțional cu melodia pe care o ascultau. La nivel cerebral, fibrele care conectează cortexul auditor cu părțile creierului responsabile de sentimente sunt mai dense, ca o indicație a faptului că există o conexiune mai puternică între ele.

Din păcate, nu este foarte clar dacă respectiva conexiune se crează în timp sau dacă unii oameni sunt pur și simplu predispuși din naștere la aceste reacții.

Continuă să citești
comentarii

comentarii

Mai mult din: Sci-Tech

Publicitate

Trending

Publicitate
To Top