Alătură-te comunităţii Altfel.md

Romanul „Notre-Dame de Paris”, de Victor Hugo, a ajuns în topul celor mai bine vândute cărți după incendiul care a devastat Catedrala din capitala Franceză

Foto: Amazon

Cultură

Romanul „Notre-Dame de Paris”, de Victor Hugo, a ajuns în topul celor mai bine vândute cărți după incendiul care a devastat Catedrala din capitala Franceză

Cinci ediții diferite ale romanului scriitorului Victor Hugo, scris în secolul al XIX-lea, au ajuns în top 10 cele mai bine vândute cărți pe Amazon France, după incendiul care a devastat celebra Catedrală din Paris, veche de 850 de ani, în noaptea de luni spre marți, scrie The Guardian.

În dimineața zilei de miercuri, diferite ediții ale romanului din 1831 au ocupat primul, al treilea, al cincilea, al șaptelea și al optulea loc în lista celor mai bine vândute cărți pe Amazon France.

Succesul fulgerător al acestui roman confirmă o tendință a francezilor de a căuta consolare în literatură în momente de suferință națională. De exemplu,cartea de memorii „A moveable feast” scrisă de Ernest Hemingway în care descrie timpul petrecut prin barurile și cafenelele din Parisul anilor 1920, a devenit cea mai bine vândută carte din Franța după atacurile teroriste din noiembrie 2015 .

Acțiunea romanului din 11 volume al lui Hugo se petrece în anul 1482 și povestește despre o tânără țigancă foarte frumoasă, pe nume Esmeralda, care a furat inimile multor bărbați - dar în special, pe cea a lui Quasimodo, clopotarul de la Notre-Dame, cocoșat, pe jumătate orb și surd.

Mulți critici susțin că anume Catedrala este adevăratul erou al operei pe care scriitorul a început să o scrie în anul 1829, voind să atragă atenția asupra importanței arhitecturii gotice din capitala franceză care la acea vreme era foarte neglijată, dsefigurată sau demolată, pentru a face loc unor noi clădiri.

Într-un pasaj adesea citat din roman, Hugo denunță starea clădirii: „Atâta frumusețe pe care încă o păstrează în ciuda vârstei atât de înaintate, nu este ușor să nu oftăm, să ne negăm mânia, când vedem degradarea și mutilarea la care oamenii și timpul au supus acel monument venerabil”.

Un al doilea pasaj profetic a circulat pe rețelele de socializare din Franța de la incendiul care a distrus în mare parte acoperișul catedralei și a doborât turla simbolică în naos: „Toți ochii s-au îndreptat spre vârful bisericii”, scria Hugo. „Ceea ce au văzut a fost cel mai ciudat lucru. În partea de sus a celei mai înalte galerii, deasupra rozasei din centru, o flacără enormă s-a ridicat între cele două clopote cu scântei învolburate.”

comentarii

comentarii

Mai mult din: Cultură

Publicitate

Trending

Publicitate
To Top