Alătură-te comunităţii Altfel.md

A fost odată într-o zi de 19 iulie. Despre desființarea Deep Purple și primul casting a lui Marilyn Monroe

Foto: Igor Rotari / Altfel.md

Istorie

A fost odată într-o zi de 19 iulie. Despre desființarea Deep Purple și primul casting a lui Marilyn Monroe

Sărbătoriții zilei sunt: jucătorul român de tenis Ilie Năstase, muzicianul englez Brian May, membru Queen, și Bernie Leadon de la The Eagles și actorul Britanic Benedict Cumberbatch.

- În ziua de 19 iulie 1877, stil vechi (31 iulie 1877, stil nou), Principele Carol a primit telegrama care relata că rușii au suferit o înfrângere la Plevna, Bulgaria, în cadrul Războiului ruso-turc de la 1877-1878. O parte din trupele rusești intrase în panică, Marele Duce Nicolae al Rusiei și-a mutat cartierul general, iar însăși țarul Alexandru II-lea era gată să se regragă peste Dunăre. În telegrama către Carol, Marele Duce Nicolae al Rusie scria: „Turcii au concentrat la Plevna cele mai puternice forțe armate, copleșindu-ne. Te rog să demonstrăm că suntem uniți și, dacă e posibil, treci Dunărea pe unde dorești. Între Jiu și Corabia, această demonstrație este indispensabilă ca să-mi ușurezi mișcările. Nicolae”.

Carol de Hohenzollern-Sigmaringen (n.1939-d.1914), rege al României 1866-1914 / Sursa:Wikipedia

Principele Carol a tărăgănat venirea Armatei Române pînă în momentul în care Marele Duce Nicolae al Rusiei nu va solicita exact ajutor militar românesc pentru Plevna. Urma să aibă loc Bătălia de la Plevna în care victoria armatei române va pune bazele independenței României.

- Tot într-o zi de 19 iulie, 1900, se deschidea metroul din Paris.

- În 1946, pe 19 iulie, Marilyn Monroe dădea primul casting pentru un film și semna un contract cu Twentieth Century Fox Studios. Primul din cele 29 de filme pe care le-a făcut a fost „Scudda-Hoo! Scudda-Hay!”.

- Tot într-o zi de 19 iulie, în 1966, Frank Sinatra se căsătorea pentru a treia oară, cu actrița Mia Farrow, în „capela vedetelor” din Las Vegas. El avea 50 de ani, iar Mia era cu 30 de ani mai tânără. Ea avea doar 19 ani când l-a întâlnit pe Frank Sinatra, la foarte scurt timp de când isi pierduse tatăl pe care îl adora. Lumea nu a văzut cu ochi buni această relație și faptul că Mia a devenit cea de-a doua mamă vitrega a lui Frank Sinatra Jr. și a lui Nancy Sinatra, care erau aproape de aceeași vârstă cu ea.

Mia Farrow și Frank Sinatra, la nunta lor / Sursa:Wikipedia

La nunta ei cu Frank Sinatra, Mia Farrow a ales să fie o mireasă cu totul atipică. Fără fuste voluminoase și pietre glam, actrița a ales o rochie scurtă, alba, peste care a purtat o jacheta scurtă, cu două rânduri de nasturi. Un look potrivit pentru o mireasă de doar 20 de ani, cu o tunsoare pixie, la fel de celebră precum rochia de la nuntă (considerată astăzi una dintre cele mai frumoase rochii de mireasă din toate timpurile). Mariajul lor a durat doar doi ani, dar, după cum a mărturisit Mia Farrow recent, „când viața nu-i mai permite să se îndrăgostească și să fugă ca o adolescentă”, perioada petrecută alături de Frank Sinatra a fost formidabilă pentru ea. „Am rămas prieteni până la moartea lui. Mi-e atât de greu să cred că nu mai este... L-am iubit mereu și imi lipseste mult”, a declarat actrița căreia fostul său soț, Frank Sinatra, i-a propus acum câțiva ani, când s-a aflat de relația dintre Woody Allen și fiica înfiată a Miei, să-i „rupă picioarele” regizorului care a ales să o înșele și apoi să se căsătorească cu fiica sa.

- Pe 19 iulie 1972, Mick Jagger și Keith Richards erau arestați în Warwick, Rhode Island, după ce se încăieraseră cu un fotojurnalist.

- În aceeași zi, 4 ani mai târziu, în 1976, Deep Purple se desființează la finalul unui turneu în Anglia. David Coverdale formează Whitesnake.

- La data de 19 iulie 1993, președintele Bill Clinton anunța legea cunoscută sub denumirea de „don't ask, don't tell” (nu întreba, nu spune”), care le interzicea militarilor americani să-și declare homosexualitatea. Un soldat despre care se află că este homosexual trebuie exclus din armată, prevedea legea. Legea din 1993 era totuși un progres față de situația existentă anterior, când homosexualilor li se interzicea cu desăvârșire să intre în armată.

- Pe 19 iulie 2001, Consiliul Europei adopta, la Strasbourg, o recomandare în vederea prevenirii rasismului, a xenofobiei și a intorelanței rasiale în sport, în special în fotbal.

sursa: Wikipedia

comentarii

comentarii

Mai mult din: Istorie

Publicitate

Trending

Publicitate
To Top