Alătură-te comunităţii Altfel.md

„Ghețarii artificiali” ar putea preveni efectele dramatice ale încălzirii globale

Foto: Faris Rajak Kotahatuhaha/CNN

Sci-Tech

„Ghețarii artificiali” ar putea preveni efectele dramatice ale încălzirii globale

Oamenii de știință și designerii caută soluții pentru stoparea efectelor încălzirii globale. Astfel, o soluție găsită de aceștia ar fi „reînghețarea” zonei Arctice, prin crearea de „ghețari artificiali”.

Ideea le aparține unor designeri Indonezieni, coordonați de arhitectul Faris Rajak Kotahatuhaha, în vârstă de 29 de ani, care au participat la o competiție internațională. Astfel, aceștia au conceput un dispozitiv similar unui submarin, capabil să producă „ghețari artificiali” cu o grosime de 4,8 metri și 25 de metri lățime, scrie CNN, citat de Știrile Protv.

Acest proces presupune crearea unor „cratere” artificiale sub suprafața gheții, unde sunt amplasate aceste structuri, umplute apoi cu apă sărată. După aceea, sarea este filtrată astfel încât apa să înghețe cu – 16 garde Celsius, după care craterul este acoperit cu o trapă, pentru a proteja de soare gheața din interior. Astfel, în interior se creează în mod natural un ghețar, scos la suprafață o lună mai târziu. Micile formațiuni de gheață sunt unite, apoi, cu ghețari mai mari deja existenți.

Ghețari artificiali / Sursa:Faris Rajak Kotahatuhaha

Pentru moment, este vorba doar despre un concept și multe ipoteze rămân nerezolvate, scrie CNN.

„Zona Arctică se confruntă cu pierderi tot mai mari de gheață în ultimii 10 ani, așa că încercăm să rezolvăm problema dintr-un alt unghi. Țările dezvoltate alocă milioane pentru protecția ghețarilor, dar ce soluție au țările sărace care nu au buget alocat problemelor stârnite de creșterea nivelului mării? Este o problemă cu care se confruntă întreg globul”, a explicat Faris Rajak Kotahatuhaha, pentru CNN.

Andrew Shepherd, profesor la Universitatea din Leeds a precizat că unul dintre posibilele „defecte” ale acestei propuneri este că producerea de „ghețari artificiali” nu schimbă în mod semnificativ problemele leagate de creșterea nivelului mării.

„Dacă se produce o cantitate suficientă de gheață, ar putea fi modificată temperatura planetei, care ar duce la reducerea ritmului de topire a gheții și prevenirea creșterii nivelului mării”, a explicat Sheperd.

comentarii

comentarii

Mai mult din: Sci-Tech

Publicitate

Trending

Publicitate
To Top