Alătură-te comunităţii Altfel.md

(video) Pe 23 februarie, corul unui sobor din Rusia a cântat despre bombardarea atomică a Americii

Foto: BBC.com.ru

Pe bune

(video) Pe 23 februarie, corul unui sobor din Rusia a cântat despre bombardarea atomică a Americii

Corul catedralei Sfantului Isaachie din Dalmația, cel mai important sobor ortodox de la Sankt-Petersburg, a cântat un cântec sovietic despre un submarin nuclear care se pregătește să lovească Washingtonul. Melodia a sunat la data de 23 februarie în Catedrală la o prezentare dedicată Zilei Patriei. Spre seara zilei de 25 februarie, această înregistrare a aruncat în aer rețelele de socializare, devenind virală.

Autorul piesei „На подводной лодочке, или о зарплате военнослужащих” (tr. „Pe submarinul nuclear sau despre salariul militarilor”) este un muzician blues, un fost membru al trupei „Petrovich Band”, Andrei Kozlovski, spune că a compus cântecul în 1979 sau 1980, în timp ce studia la departamentul militar al Academiei de Silvicultură din Leningrad.

„Pentru această melodie umoristică eu mi-am aprins paie în cap o dată, și se pare că acum o pățesc a doua oară! Pentru prima dată - pentru un cântec militar satiric și acum - pentru un cântec de propagandă”, a declarat Kozlovski într-un interviu pentru BBC.

„Pe de altă parte, pe vremuri acest lucru părea normal: era un cântec - anecdotă. Ne duceam la cârciumă după bere în pas de marș, cu mitralierele, și cântam pe drum: „Tru-la-la, tru-la-la” - asta e tot”, își amintește Kozlovski.

Conducătorul corului corului Vladimir Beglețov aderă la același punct de vedere: era o glumă fără context politic.

„Scuzați, noi nu facem politică, piesa este comică și nu face nici un apel. Publicul a aplaudat în picioare”, a răspuns Beglețov pentru BBC.

Întrebat de BBC ce ar fi făcut dacă l-ar fi sunat directorul corului în ajun de 23 februarie pentru a-i cere permisiunea de a interpreta piesa, Kozlovski a spus că nu știe cum ar fi procedat: „ este o întrebare dificilă. Cel puțin, aș întreba de ce este necesar acest lucru și aș cere, în cazul în care îl vor cânta, măcar să menționeze faptul că a fost scris în 1980.

Totuși, aș percepe acest lucru ca pe o bătaie de joc - știind despre Petrov, Boșirov și despre avion. Un cor atât de serios cântă un cântec atât de amuzant, care este de fapt, despre nimic!

Mi-aș dori ca în trei zile să dispară toate aceste patosuri și toată lumea să uite în sfârșit de asta. Am alte melodii, bune, reale, lirice, scrise nu pentru departamentul militar.”

Înregistrarea completă a concertului a fost publicată pe canalul oficial de Youtube al colectivului St. Petersburg, dar în după-amiaza zilei de 26 februarie era deja ștearsă.

Versurile, traduse în limba română ar suna așa:

„Pe un submarin cu un motor atomic

Și cu o duzină de bombe de sute de megatone

Am traversat Atlanticul și mi-am chemat țintașul:

„Țintește, Petrov, spre Washington!”

Tru-la-la, tru-la-la

(Все могу за три рубля!) Pot să fac totul pentru trei ruble

Bună ziua, pământ nou / Al dușmanului”

Și în avion, deasupra, prietenul meu Vovocika

Cu tunurile pline, a venit în ospeție

Pe un submarin atomic, echipajul cântă un cântec amuzant.

(refren)

Dulce dorm în Norfolk luminile pe mal,

Dorm jucăriile obosite, negrii dorm liniștiți,

Îmi pare rău, America, bună America,

Dar acum cinci sute de ani ai fost descoperit în zadar” și s-a încheiat cântecul cu același refren.

Catedrala Sfântului Isaachie din Dalmația a fost principala biserică a Imperiului Rus, în interior fiind prezente porțile regești pe care sunt reprezentați Hristos, Maica Domnului și sfinți ai Bisericii Ortodoxe Creștine.

comentarii

comentarii

Mai mult din: Pe bune

Publicitate

Trending

Publicitate
To Top