Alătură-te comunităţii Altfel.md

Condurii rubinii purtaţi de Judy Garland în „Vrăjitorul din Oz”, furaţi în urmă cu 13 ani, găsiţi de FBI

Foto: Getty Images

Cultură

Condurii rubinii purtaţi de Judy Garland în „Vrăjitorul din Oz”, furaţi în urmă cu 13 ani, găsiţi de FBI

Pantofii rubinii purtaţi de Judy Garland în filmul muzical american „The Wizard of Oz” („Vrăjitorul din Oz”), dispăruţi în mod misterios în urmă cu 13 ani dintr-un muzeu din Minnesota, au reapărut, aproape ca prin magie, relatează miercuri AFP.

Cu ajutorul lor, lovindu-şi călcâiele de trei ori, Dorothy, tânără eroină a marelui clasic din 1939, îşi realizează visul său cel mai de preţ: reîntoarcerea acasă, în Kansas. Însă, puţin mai departe spre nord, în Minnesota, una dintre perechile utilizate la turnarea filmului au dispărut în miezul unei nopţi din 2005 din vitrina din sticlă în care erau depuşi la Judy Garland Museum din Grand Rapids - localitatea natală a actriţei.

Pantofii lui Dorothy din „Vrăjitorul di Oz” / Sursa:Shutterstock

O recompensă de un milion de dolari a fost promisă oricui putea contribui cu informaţii la găsirea condurilor. Însă, soarta acestora a rămas un mister până când poliţia federală americană (FBI) a anunţat, marţi, că i-a găsit, aparent în stare bună, după o îndelungată investigaţie.

„Este uimitor! Am crezut că s-au pierdut pentru totdeauna”, a declarat pentru AFP o reprezentantă a Judy Garland Museum, Sue Plagemann.

O imagine distribuită de FBI, la 4 septembrie, 2018, ca o confirmare că aceștia ar fi chiar pantofii dispăruți ai lui Judy Garland / Sursa:FBI / Reuters

Agăţaţi pe peretele unui restaurant aflat pe marginea unui drum ori aruncaţi într-o mină de fier... acestea au fost doar câteva dintre pistele urmate fără succes de-a lungul anilor de poliţia locală.

Ancheta s-a îndreptat anul trecut către o persoană care a încercat să fraudeze compania de asigurări depozitară a drepturilor de proprietate asupra condurilor. Aceasta s-a încheiat douăsprezece luni mai târziu în Minneapolis, în timpul unei operaţiuni condusă de agenţi FBI infiltraţi.

Pantofii regăsiți ai lui Judy Garland / Sursa:FBI / Reuters

„Nu s-a terminat. Mai sunt încă multe de făcut”, au comunicat marţi autorităţile care au făcut apel la oferirea oricăror informaţii care ar putea ajuta la identificarea tuturor celor vinovaţi.

Cel puţin alte trei perechi identice, purtate de Judy Garland în „The Wizard of Oz” există în prezent. Una dintre acestea este expusă la National Museum of Natural History din Washington, care a reuşit să obţină peste 300.000 de dolari în 2016 printr-o campanie de strângere de fonduri necesare restaurării condurilor.

comentarii

comentarii

Mai mult din: Cultură

Publicitate

Trending

Publicitate
To Top