Alătură-te comunităţii Altfel.md

(video) Au fost descoperite ruinele unui vechi oraş al filistenilor, menţionat în povestea biblică a regelui David

Foto: Amanda Borschel-Dan/Times of Israel

Istorie

(video) Au fost descoperite ruinele unui vechi oraş al filistenilor, menţionat în povestea biblică a regelui David

Arheologii din Israel cred că au localizat un vechi oraș al filistenilor, menţionat în povestea biblică a regelui David, care în acea vreme căuta refugiu, fiind urmărit de regele Saul, informează AFP.

Ziklag a fost un oraș condus de un rege filistean din apropiere de Gath, după ce vechile „popoare ale mării” (filistenii) au început să sosească în regiune în secolul al XII-lea î.Hr. Povestea biblică spune că orașul a devenit, probabil, locul de înscăunare al lui David, înaintea de miruirea sa ca rege în Hebron, după moartea lui Saul.

„Suntem siguri în proporție de 90% că Ziklag este orașul din povestea biblică”, a declarat Yosef Garfinkel, directorul institutului de arheologie de la Universitatea Ebraică din Ierusalim.

Locația lui Ziklag a făcut obiectul multor dezbateri științifice. La moment sunt 12 locații posibile, despre care se crede că sunt situate în sudul Israelului.

Arheologii au găsit obiecte caracteristice civilizaţiei filistene, dar şi obiecte de ceremică datând din epoca regelui David, conform comunicatului.

Filistenii au ajuns în această regiune în secolul al XII-lea î.e.n., iar testele ADN efectuate pe osemintele lor au dezvăluit recent că această populaţie a venit din sudul Europei.

Se crede că ei au condus teritorii care fac parte astăzi din sudul și Centrul Israelului, dar și din Fâșia Gaza, dar erau considerați dușmani de temut al israeliților.

În narațiunea biblică, David a căutat refugiu în Ziklag, în timp ce era urmărit Saul, care încerca să-l omoare. David a trecut hotarele împărăției Israelului în zona de coastă, aflate sub domnia filistenilor. Așa cum s-a scris în prima carte a lui Samuil, atunci când Saul a auzit că David a ajuns orașul filistinian Gath, „el nu l-a mai căutat”.

David a cerut - și a primit - orașul Ziklag, care a rămas în proprietatea regilor iudei, spune biblia.

„Se ridică problema corectitudinii textului biblic, dar întrebarea cea mai importantă este cum vom putea îmbina textul biblic și arheologia”, a spus Kyle Keimer de la Universitatea Macquarie.

comentarii

comentarii

Mai mult din: Istorie

Publicitate

Trending

Publicitate
To Top