Alătură-te comunităţii Altfel.md

Mărțișor. Google sărbătorește venirea primăverii cu un Doodle special

Foto: Google

Actual

Mărțișor. Google sărbătorește venirea primăverii cu un Doodle special

Ziua de 1 martie este una foarte importantă în cultura noastră, deoarece semnifică începutul primăverii și încheierea sezonului de iarnă. Începând de azi, toți, de la mic la mare vor purta un mărțișor în piept dăruit de cei dragi.

Nici motorul de căutare Google nu a rămas în urmă: a marcat ziua de 1 martie, atât de importantă pentru noi, și au creat un Doodle special care să celebreze venirea primăverii printr-un mărțișor, specific tradiției noastre.

Am putea fi tentați să credem că cei de la Google s-au gândit exact la noi când au realizat Doodle-ul cu Mărțișor, pentru că s-au adresat românilor de pretutindeni și au scris o urare în limba română.

În realitate, acest mod de tranziție la primăvară este prezent în mai multe popoare învecinate, din Balcani, pe lângă țara noastră. Fe­lul în care e sărbătorit face însă ca fi­e­ca­re mărțişor să fie unic în fiecare țară.

Google Doodle - Mărțișor / Sursa:Google

Totuși, într-un text atașat mai jos, Google face o descriere scurtă despre simbolul primăverii:

„Astăzi, românii își iau la revedere de la iarnă și sărbătoresc Mărțișorul, o tradiție care marchează prima zi de primăvară. Femeile din întreaga națiune vor primi un șnur din ață albă și roșie numit mărțișor, care le este dăruit în mod obișnuit de către prieteni și membri ai familiei ca semn de respect și apreciere. Se mai spune că persoana care poartă darul va avea un an prosper. Deși, purtate mai mult de fete și femei, bărbații primesc și ei un marțișor în unele părți.

Sărbătoarea datează de mii de ani, în prima zi a primăverii (Martie în limba română). În vremurile antice romane, șiraguri din pietrele de râu vopsite în roșu și alb erau purtatela gât de femei, până când copacii începeau să înflorească. Mărgelele erau apoi atârnate de ramurile copacilor. În aceste zile, o femeie ar putea purta marțișorul ei toată luna, atașat pe haine sau legat de încheietura mâinii pentru a-i aduce noroc și vitalitate.

Chiar și porțile gospodăriilor pot fi decorate cu un mărțișor pentru a se proteja de spiritele rele în noul an. Albul reprezintă zăpada de iarnă, în timp ce roșul reflectă vremea caldă care urmează să vină.”

După care încheie, cu o urare în limba română: „Mărțișor fericit!”

comentarii

comentarii

Mai mult din: Actual

To Top