Alătură-te comunităţii Altfel.md

A fost odată, într-o zi de 10 Aprilie: prima și ultima călătorie a Titanicului și desființarea The Beatles

Foto: Igor Rotari / Altfel.md

Istorie

A fost odată, într-o zi de 10 Aprilie: prima și ultima călătorie a Titanicului și desființarea The Beatles

Astăzi le spunem „La mulți ani” campionului mondial de box Leonard Doroftei, actriței britanice Daisy Ridley, actorului francez Guillaume Canet, actorilor americani Steven Seagal, Peter MacNicol, Charles Hunnam, Michael Pitt și Haley Joel Osment, fotbalistului brazilian Roberto Carlos, cantareței britanice Sophie Ellis Bextor, hocheistului rus Aleksandr Eriomenko și prim-ministrului Pavel Filip.

- Într-o zi de 10 aprilie, în 1633, englezii simțeau pentru prima dată gustul bananelor. Aceste fructe, care astăzi ocupă locul patru în lume în consumul uman (după orez, grâu și porumb), erau expuse pentru prima dată în vitrina unui magazin din Londra.

- Tot într-o zi de 10 aprilie, în 1710, parlamentul britanic a semnat prima lege din lume privind drepturile de autor. Legea cunoscută ca „The Copyright Act” - a fost primită cu ostilitate de editorii vremii, dar în timp s-a dovedit utilă, pentru că îmbina mai multe interese: ale autorilor de cărți, ale editorilor și ale societății.

- Pe 10 aprilie 1790, Statele Unite stabileau sistemul de brevetare a invențiilor. Primul administrator al sistemului american de brevete a fost Thomas Jefferson, la vremea aceea Secretar de Stat. Departamentul de Stat era responsabil cu aplicarea legii brevetelor. Inventatorii plăteau 4 sau 5 dolari pentru a-și înregistra o invenție, iar o comisie stabilea durata pentru care inventatorul primea brevetul, nu mai mare de 14 ani.

- La 10 aprilie, 1814, Karl Witte, în vârstă de 13 ani, a primit doctoratul la Universitatea din Giessen și a devenit (și încă mai este) cel mai tânăr doctorat.

Karl Witte / Sursa:Wikipedia

- În anul 1815, la 10 aprilie, are loc erupția vulcanului Tambora, din insula Sumbawa (Indonezia), una din cele mai puternice din istorie. Deși erupția a atins punctul culminant violent la 10 aprilie 1815, vulcanul a continuat să erupă și să emane aburi într-o perioadă între țase luni și trei ani. Cenușa vulcanului a fost dispersată în întreaga lume și a provocat scăderea temperaturilor la nivel global. Anul care a urmat este cunoscut în istorie ca Anul fără o vară din 1816. Această perioadă scurtă de schimbări climatice semnificative a provocat fenomene meteorologice extreme și recolte sărace în multe zone din întreaga lume. Mai multe forțe climatice au coincis și au interacționat într-o manieră sistematică, fenomen care nu a mai fost observat după nici o altă erupție vulcanică mare de la începutul epocii de piatră.

-La data de 10 aprilie, în anul 1849, la New York, mecanicul Walter Hunt breveta acul de siguranță. Invenția s-a născut într-o zi în care Walter, în pauza de masă, se tot gandea cum să facă să-și achite o datorie de 15 dolari și se juca cu o bucată de sârmă, care lua, în mâinile sale, diverse forme. Walter Hunt și-a patentat invenția și a vândut-o cu 400 de dolari, o sumă mult mai mare decât datoria pe care o avea. Invenția sa, însă, a devenit o afacere de multe milioane de dolari. Deși meritele sale nu sunt recunoscute în mod oficial, se pare că același Walter Hunt este responsabil și pentru alte invenții devenite la fel de populare: a creat clopotul de picior la New York, ca mod de atenționare a pietonilor de către conducătorii de căruțe, a inventat un ascuțitor de cuțite, un aparat de produs frânghie, un sistem de mutat mobila, o sobă cu cărbune care încălzea uniform, și, nu în ultimul rând, mașina de cusut și velocipedul. Cel din urmă era o bicicletă fără lanț, ale carei pedale erau atașate de roata mare din față. Bicicleta de astăzi este o formă a velocipedului. Velocipedul a fost ridiculizat în presa vremii, interzis pe șosele și marginalizat. Câțiva antreprenori din Europa, însă, au reușit să-l revigoreze și să-l transforme într-un succes comercial.

Walter Hunt și acul de siguranță / Sursa:Wikipedia

- La data de 10 aprilie, 1864, Arhiducele Maximilian de Habsburg este proclamat împărat al Mexicului în timpul intervenției Franței în Mexic.

- În anul 1884, tot la 10 aprilie, apare la Iași „Revista socială” (până în august 1887, cu întreruperi), prima publicație teoretică socialistă din România.

- În ziua de 10 aprilie, 1912, vasul Titanic a plecat în primul și singurul voiaj din portul Southampton, Anglia spre New York, SUA cu 2228 de oameni la bord. Pachebotul RMS Titanic, din clasa Olympic, a fost deținut de compania White Star Line și a fost construit la șantierele Harland and Wolff din Belfast. La patru zile de la plecare, la ora 23:40 în data de 14 aprilie 1912, s-a ciocnit de un aisberg și s-a scufundat la ora 2:20 în dimineața următoare. Numărul mare de victime (1514 persoane) a fost cauzat, în mare parte, de faptul că deși îndeplinea normele vremii, nava avea bărci de salvare suficiente doar pentru 1178 de persoane. Un număr mare de bărbați au murit din cauza protocolului „femeile și copiii întâi”.

Titanic părăsește portul Southampton / Sursa:Reddit

- Pe 10 aprilie, 1922, a început Conferința economică internațională de la Geneva, care a avut ca obiectiv examinarea modalităților de refacere economică a Europei centrale și răsăritene. Au participat 30 de state.

- La 10 aprilie, 1925, scriitorul F. Scott Fitzgerald a publicat romanul „Marele Gatsby”.

„Marele Gatsby” de F. Scott Fitzgerald / Sursa:Time

- Tot într-o zi de 10 aprilie 1937, Principele Nicolae, fiul regelui Ferdinand si al reginei Maria, era decăzut din rangul de membru al familiei regale, printr-un decret regal, ca urmare a căsătoriei cu Ioana Dumitrescu-Doletti, căsătorie considerată o mezalianța. El s-a autoexilat în același an, sub numele de Nicolae Brana, declarând în scris că se supune deciziei Consiliului de Coroană, că va părăsi țara în termen de 8 zile, nu va recurge la nici o manifestare publică, și va primi suma de 500.000 de lei lunar din partea guvernului.

Ioana Dumitrescu-Doletti și Principele Nicolae / Sursa:Adevărul

- Pe 10 aprilie, in 1942, olandezii aveau grija să aiba plămâni sănătoși și o siluetă de invidiat. Astfel, pe 10 aprilie era raționalizat consumul de țigări și cel de bomboane.

- În anul 1944, la 10 aprilie, în timpul celui de-al doilea Război Mondial a fost eliberat orașul Odesa de sub ocupația germană.

- În aceeași zi a fost produsă pentru prima dată chinina sintetică, de către dr. Robert Burns Woodward și dr. William von Eggers Doering. Chinina este o medicație folostită în tratamentul malariei.

- În 1959, pe 10 aprilie, Akihito, la acea vreme viitor Împărat al Japoniei, se căsătorea cu Miss Michiko Shoda. Akihito, născut pe 23 decembrie 1933, este actualul Împărat al Japoniei, singurul suveran din lume care poarta titlul de „Împărat”. A urcat pe tron in 1989. Michiko, soția lui Akihito, este prima persoană „din popor” din istoria Japoniei care se căsătorește cu cineva din familia imperială. Împăratul Akihito și Împărăteasa Michiko au împreună 3 copii.

Prițul Akihito al Japoniei și Michiko Shoda - mire și mireasă / Sursa:Jack Garofalo/Getty Images

- Pe 10 aprilie 1965, o școală britanică din Wrexham, North Wales, îi ruga pe părinți să încerce să-și trimită copiii la școală îmbrăcați în uniformă. Se pare că profesorii erau terorizați de faptul că elevii se prezentau la ore îmbrăcați ca cei de la The Rolling Stones.

- La 10 aprilie 1970, Paul McCartney dă un comunicat de presă în care anunță că Beatles nu mai există. În același comunicat , McCartney anunță că nu mai are de gând să mai cânte sau să mai compună alături de formație, în special de John Lennon. John Lennon, furios că decizia lui mai veche de a părăsi The Beatles fusese amânată de dragul colegilor, comentează: „Paul nu a plecat. L-am concediat”.

The Beatles / Sursa:Getty Images

- În aceeași zi, în timpul unui concert, solistul trupei Doors, Jim Morrison, întreba publicul dacă dorește să-l vadă complet dezbrăcat pe scenă. Prima reacție a organizatorilor a fost tăierea curentului. Jim a fost târât jos de pe scenă de clăparul Ray Manzarek.

- În anul 1972, la 10 aprilie, a fost semnată Convenția privind interzicerea perfecționării producției și stocării armelor bacteriologice (biologice) și a toxinelor și distrugerea lor. Convenția a intrat în vigoare la 26 martie 1975.

- La data de 10 aprilie, 1988, după o construcție care a durat 10 ani, a fost deschis traficlului podul Seto, lung de 9 km, care leagă insulele japoneze Honshu și Shikoku.

Marele pod Seto / Sursa:Wikipedia

- În aceeași zi, Mihail Gorbaciov propune limitarea armelor nucleare tactice și oferă garanții potrivit cărora Uniunea Sovietică își va distruge tot arsenalul chimic.

- Pe 10 aprilie 1993 era realizată prima transmisie, printr-un radio-amator, a echipajului unei navete americane cu cel al altei navete spațiale, iar un astronaut american al stației Discovery schimbă câteva cuvinte cu un cosmonaut aflat la bordul stației orbitale ruse Mir.

- La 10 aprilie, 1998, are loc semnarea acordului istoric privind Irlanda de Nord. La ora 16,36 GMT, la Belfast, după 32 de ore de negocieri neîntrerupte sub președinția ex-senatorului american George Mitchell, guvernele Regatului Unit și Irlandei și partidele politice din Irlanda de Nord au încheiat un acord privind noua administrație a provinciei, menit să pună capăt celor aproape trei decenii de conflicte, soldate cu peste 3.200 de morți. Acordul, salutat unanim de marile puteri mondiale, deschide calea celei mai mari schimbări în statutul politic al insulei după împărțirea sa, în 1921.

- Pe 10 aprilie 2001, Eminem era condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare și primea o amendă de 5.600 de dolari după ce recunoscuse că a avut asupra sa o arma de contrabandă. Rapperul a ajuns la judecată în urma unui incident ce a avut loc în fața unui club din Michigan, după ce l-a amenințat cu pistolul pe John Guerra. Motivul: îi sărutase soția.

- În ziua de 10 aprilie, 2010 are loc accidentul aviatic de la Smolensk: Președintele Poloniei, soția acestuia, guvernatorul Băncii Naționale Poloneze, oficiali și oameni de marcă polonezi au decedat în urma unui accident aviatic produs în apropiere de aeroportul din Smolensk, Rusia.

comentarii

comentarii

Mai mult din: Istorie

Publicitate

Trending

Publicitate
To Top