Alătură-te comunităţii Altfel.md

Șapte hituri care au fost scrise în mai puţin de zece minute

Foto: Captură video, Youtube

Cultură

Șapte hituri care au fost scrise în mai puţin de zece minute

Câteodată, tânjim după inspirație timp de zile întregi, iar rezultatele sunt dezastruoase. Alteori, ea apare pe furiș și ne izbește pe neașteptate. Așa s-a întâmplat și în cazul următoarelor piese, care au fost scrise într-un timp mai scurt decât ți-ar lua să le asculți de la cap la coadă.

1. Ray Charles - What'd I Say

În 1958, Ray se afla în Pennsylvania, în fața unui public care venise pregătit pentru o seară dansantă. Mai avea fix 12 minute până la începutul reprezentației.

Ce a făcut? S-a așezat în fața pianului său electric, un superb exemplar Wurlitzer, de care nu se despărțea niciodată, și a început să improvizeze versurile melodiei „What`d I Say”, pe ritmuri subtile de rumba. Ajutat și de vocile asistentelor sale, Ray a reușit să pună sângele dansatorilor în mișcare, care la finalul show-ului, impresionați de vitalitatea melodiei, l-au întrebat pe artist de unde pot cumpăra discul pe care se găsește inclusă piesa.

2. Nicki Minaj - Super Bass

Pentru acest hit, „vinovată” este Easter Dean, unul dintre compozitorii de refrene ai momentului. Portofoliul ei cuprinde piese care au făcut ravagii pe întreg mapamondul și care încing chiar și astăzi ringurile de dans la petreceri, printre care se numără „S&M” (Rihanna) și „Turn Me On” (David Guetta).

Easter a declarat că nu a petrecut nici măcar cinci minute pentru fragmentul „boom badoom boom/ boom badoom boom” din piesa „Super Bass” a lui Nicki Minaj.

„Țip, cânt, zbier, câteodată îmi ies cuvinte, alteori nu. Îmi dau ușor seama când ceva are priză la public”, a mărturisit ea într-un interviu pentru New Yorker.

3. The Guess Who - American Woman

Povestea trupei The Guess Who este similară cu cea a lui Ray Charles: inspirația pentru „American Woman” a venit în timpul unei sesiuni live, pentru care publicul din Ontario plătise bilet de intrare.

Într-un moment ghinionist, chitaristul a rupt o coardă a chitarei sale. În timp ce se făceau înlocuirile de rigoare, acesta a produs un sunet interesant, care i-a atras imediat atenția. După ce chitara i-a fost reparată, l-a cântat încă o dată, iar restul trupei i-a ținut isonul. Burton Cummings, solistul, a improvizat versurile pe loc, iar piesa a putut fi recreată ulterior datorită faptului că un fan din public avea la el o casetă, pe care a înregistrat întreg show-ul.

Cummings a explicat originea versurilor pentru Toronto Star:

„Mă gândeam la faptul că femeile din S.U.A. tind să îmbătrânească mai repede decât canadiencele, ceea ce le face, cumva, mai... periculoase. Când am zis «Femei americane, stați departe de mine», în mintea mea era, de fapt, «Femei canadiene, vă prefer pe voi»”.

4. Lady Gaga - Just Dance

Gaga a lucrat cu Ester Dean, RedOne și Akon, iar după ce au ajuns la molipsitorul refren, a contribuit fiecare cu câte un concept melodic, pe care ulterior le-au sortat și pus cap la cap.

Gaga a declarat pentru Heat Magazine: „Cred că este atât de populară pentru că e veselă. Există foarte mulți oameni care traversează perioade grele, ca de exemplu atunci când își pierd joburile sau casele”.

5. Ed Sheeran - Photograph

Ed Sheeran se juca pe laptop cu câteva loop-uri care îi aparțineau lui Johnny McDaid de la Snow Patrol, moment în care a avut revelația divină: un refren suav de pian i-a adus aminte de o despărțire recentă și l-a făcut să reflecteze asupra obiectelor fizice pe care oamenii le păstrează ca amintire a unor momente importante din viață.

Câteva minute mai târziu, Ed avea bazele unuia dintre cele mai mari hituri ale sale: „Am început să cânt peste acel refren și melodia a fost gata în vreo zece minute”.

6. Adele - Hometown Glory

Unele cântece nu sunt rezultatul unor lungi ani de muncă. În unele cazuri, este suficient să te afli în mijlocul unei dispute, așa cum i s-a întâmplat lui Adele.

După o discuție cu mama ei, în care au dezbătut aprins dacă ar trebui să părăsească orașul West Norwood pentru a merge la facultate, s-a baricadat în camera ei și a plonjat direct în pat.

Versurile despre casă și origini au ieșit la suprafață chiar în acel moment, ajutată fiind de chiatara sa. Așa s-a născut „Hometown Glory”, primul ei single.

„E despre a merge în Londra și probleme adolescentine”, a declarat ea pentru BBC în 2015.

7. Wiz Khalifa ft. Charlie Puth - See You Again

În 2014, Charlie Puth a primit misiunea de a scrie versurile unei piese pentru coloana sonoră a peliculei „Furious 7”, drept un omagiu adus lui Paul Walker, actorul care a decedat brusc, spre surprinderea tuturor.

S-a așezat la pianul din studioul său, alături de Justin Franks, cu gândul la Paul și la un alt prieten de-al său care murise într-un mod asemănător în urma unui accident de mașină. Și a început să cânte.

„Părea că versurile veneau de nicăieri. Era 17 iulie, ora 6 p.m. Am scris-o în zece minute, ceea ce e foarte neobișnuit pentru mine, pentru că de obicei durează mai mult. I-am trimis-o lui Wiz... și el a fost rapid, pentru că a trecut, de asemenea, printr-o experineță asemănătoare”, a declarat el pentru Los Angeles Times.

sursa: Un site de muzică

Continuă să citești
Publicitate
comentarii

comentarii

Mai mult din: Cultură

Publicitate

Trending

Publicitate
To Top