Alătură-te comunităţii Altfel.md

A fost odată într-o zi de 20 iulie. Despre Carlos Santana și tentativa de asasinare a lui Adolf Hitler

Foto: Igor Rotari / Altfel.md

Istorie

A fost odată într-o zi de 20 iulie. Despre Carlos Santana și tentativa de asasinare a lui Adolf Hitler

Sărbătoriții zilei sunt: muzicianul Carlos Santana, cântărețul austraian Dave Evans, modelul brazilian Gisele Bundchen, compozitrul și pianistru moldovean Valentin Dînga.

- Într-o zi de 20 iulie, 1707, se sfârșea cea de-a doua domnie a lui Antioh Cantemir în Moldova.

- Tot într-o zi de 20 iulie, în 1810, cetățenii din Bogota, Columbia, își declarau independența față de Spania.

- La 20 iulie, 1885, era legalizat fotbalul profesionist în Marea Britanie.

- Pe 20 iulie, în 1923, mexicanul Pancho Villa, unul dintre liderii revoluției mexicane, se deplasează cu mașina personală, însoțit de garda de corp înarmată, spre Hidalgo del Parral; ucigași angajați de președintele mexican Alvaro Obregon îl atacă și îl ucid cu 47 de gloanțe.

Pancho Villa, erou mexican / Sursa:Wikipedia

- Tot într-o zi de 20 iulie, în 1927, la numai cinci ani, Mihai I devenea Regele Românilor în urma morții regelui Ferdinand I.

- La 20 iulie 1943, la Copăceni, județul Bălți, Basarabia, s-a născut Adrian Păunescu (d. 5 noiembrie 2010, Bucureşti, România), poet, publicist şi om politic român. Păunescu este cunoscut mai ales ca poet şi ca organizator al Cenaclului Flacăra. Este unul din cei mai prolifici poeţi români contemporani.

Adrian Paunescu / Sursa:ARTISTA PHOTO AGENCY

Deşi născut în Basarabia (în Republica Moldova de astăzi), Păunescu s-a refugiat în județul Dolj cu familia după revenirea sovieticilor în 1944. A debutat ca poet în 1960. Din 1973 conduce Cenaclul „Flacăra” și revistele, pe care l-a înfiinţat, care au exercitat o atracţie indiscutabilă asupra tineretului şi a vieţii publice din România datorită combinaţiei de idei de stînga de inspiraţie occidentală şi de naţionalism. Mulţi artişti pe care autorităţile comuniste îi puteau considera „subversivi” au fost lansaţi sau promovaţi de Păunescu prin Cenaclul Flacăra. Devenit incomod, este destituit în iulie 1985. Pretextul imediat a fost scandalul busculadei iscate la concertul Cenaclului Flacăra din Ploieşti din iunie 1985.

În perioada comunistă, a fost considerat de mulţi români un sicofant pentru felul în care îl lăuda pe dictatorul Nicolae Ceauşescu. După căderea comunismului nu i s-a permis reîntoarcerea la conducerea revistei „Flacăra”, astfel că, în toamna anului 1990 fondează revista „Totuşi iubirea”. În calitate de publicist a mai condus ziarul „Sportul românesc”, o scurtă perioadă în 1999, şi a realizat emisiuni de fotbal la „Antena 1”.

- În 1944, la 20 iulie, în timpul celui de-al doilea Război Mondial: Adolf Hitler supraviețuiește complotului de la 20 iulie într-o încercare de asasinat condusă de Claus von Stauffenberg.

Claus von Stauffenberg / Sursa:Pinterest

- În aceeași zi, la Bombay, India, autoritățile anunță o epidemie holerică care a ucis 34.000 de oameni în trei luni.

- Într-o zi de 20 iulie, 1947, s-a născut Carlos Santana. Provenind dintr-o familie cu trecut muzical, Carlos şi-a dezvoltat de mic interesul pentru muzică, cântând la vioară la vârsta de cinci ani. Atracţia artistului faţă de chitară a început câţiva ani mai târziu, atunci când familia lui s-a mutat în Tijuana. Printre idolii săi se aflau John Lee Hooker, T. Bone Walker şi B.B. King. Pe lângă muzică, Carlos Santana s-a implicat în multe cauze sociale şi umanitare. The Milagro Foundation, creată de Carlos Santana şi familia sa în 1998, a asigurat peste cinci milioane de dolari pentru programe de sprijinire a copiilor şi tinerilor în zone ale artei, educaţiei şi sănătăţii.

- La 20 iulie, în 1951, regele Abdullah I al Iordaniei este asasinat de un palestinian în timp ce participa la rugaciunile de vineri în Ierusalim.

- Într-o zi de 20 iulie, în 1969, primul pâmântean, astronautul american Neil Armstrong, membru al echipajului „Apollo–11”, cobora pe suprafața Lunii, la 10:56 PM, și rostea cuvintele „este un pas mic pentru un om, dar un salt gigantic pentru omenire”. Aceasta a fost cea de a doua și ultima misiune spațială a lui Armstrong – cea de comandant al misiunii de aselenizare Apollo 11 din iulie 1969. În acest faimos „pas urias pentru omenire”, Armstrong și Buzz Aldrin au coborât pe suprafața Lunii, petrecând 2,5 ore cu explorarea acesteia, timp în care cel de-al treilea membru al echipajului lor, Michael Collins, se afla în capsulă pe orbită în jurul Lunii.

Neil Armstrong, pe lună / Sursa:NASA.gov

- Pe 20 iulie 1976, nava spațială americană „Viking–1” atingea suprafața planetei Marte.

Viking 1 / Sursa:NASA fotojournal

- În 1999, pe 20 iulie, un grup de biserici din America Centrală o acuză pe Britney Spears că încurajează pornografia infantilă prin pictorialul său realizat pentru revista „Rolling Stone”. În fotografii, diva, care avea doar 18 ani la acel moment, apărea în dormitor semidezbracătă.

- În 2003, pe 20 iulie, un dinte ce se presupunea ca a fost extras din gura lui Elvis Presley a fost vândut pe eBay cu 100.000 de dolari. În cele din urmă s-a dovedit că vânzătorul era un speculant mincinos.

sursa: Wikipedia

comentarii

comentarii

Mai mult din: Istorie

Publicitate

Trending

Publicitate
To Top