Alătură-te comunităţii Altfel.md

Prințul moștenitor al Arabiei Saudite și-ar fi expus pe propriul iaht cel mai scump tablou din lume

Foto: AFP/Tolga Akmen

Lifestyle

Prințul moștenitor al Arabiei Saudite și-ar fi expus pe propriul iaht cel mai scump tablou din lume

Cel mai scump tablou din lume s-ar afla la bordul iahtului prințului moștenitor al Arabiei Saudite Mohammed bin Salman, conform ipotezei unui specialist în piața de artă, care susține că a localizat pictura „Salvator Mundi”, atribuită lui Leonardo da Vinci, scrie Ziare.ro.

Opera a fost cumpărată cu 450 de milioane de dolari la o licitație organizată în noiembrie 2017 de casa Christie's, pulverizând la acel moment toate recordurile de pe piața de artă.

De atunci, tabloul cu dimensiunile de 65 de centimetri pe 45 de centimetri, în care Hristos este redat pe fundal întunecat și binecuvantând lumea cu o mână, iar în cealaltă ținând o sferă transparentă, nu a fost prezentat niciodata publicului, fapt ce a ridicat semne de întrebare cu privire la identitatea cumpărătorului său, la locul in care se află și chiar la autenticitatea sa, relatează AFP.

Unii specialiști au susținut că pictura ar fi fost realizată de discipolii lui Leonardo da Vinci, nu de maestrul însuși.

In mod oficial, tabloul a fost achizitionat pentru a completa colectia din Muzeul Luvru din Abu Dhabi.

Potrivit Wall Street Journal, cumpărătorul ar fi, de fapt, prințul saudit Bader bin Abdullah, care a acționat în numele influentului prinț moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, numit și MBS, care nu a confirmat, dar nici nu a infirmat niciodată această informațe.

Kenny Schachter, un colecționar și comerciant de artă din Londra, a publicat ipoteza sa, luni, pe site-ul Artnet.com, dedicat pieței de artă. „Aparent, opera a fost îmbarcată la miezul nopții în avionul lui MBS și instalată pe iahtul său, Serene”, a scris el citând mai multe surse, dintre care două implicate în tranzacție.

Pictura a fost gasită inițial în bucăți - împărțită în cinci piese, care au fost reatașate în timpul restaurării (...). Ce rău poate face o stropire ocazională cu apă sărată?”, a afirmat ironic Schachter.

În opinia specialistului, tabloul va rămâne pe mare în așteptarea momentului în care Arabia Saudită va reuși să transforme regiunea Al-Ula într-un sit cultural care va atrage turiști internaționali.

La începutul anului, muzicieni din mai multe țări au susținut spectacole la acest sit, într-un auditoriu de sticlă ridicat în mijlocul ruinelor pre-islamice din această zonă de desert din nord-vestul Arabiei Saudite.

Continuă să citești
Publicitate
comentarii

comentarii

Mai mult din: Lifestyle

Publicitate

Trending

Publicitate
To Top