Alătură-te comunităţii Altfel.md

Un video controversat dezvăluie cât de dificilă era conviețuirea între Julian Assange și lucrătorii Ambasadei Ecuadorului din Londra

Foto: El Pais

Actual

Un video controversat dezvăluie cât de dificilă era conviețuirea între Julian Assange și lucrătorii Ambasadei Ecuadorului din Londra

Publicația spaniolă El Pais a postat un video cu imagini în care apare Julian Assange, surprinse de camerele de luat vederi din interiorul Ambasadei Ecuadorului din Londra, unde fondatorul WikiLeaks a petrecut ultimii șapte ani după ce a primit azil politic.

Paznicii ambasadei au relatat pentru El Pais despre comportamentul excentric al lui Assange. Potrivit lor, fondatorul WikiLeaks a dat un interviu la televiziune în lenjerie intimă, îmbrăcat doar în partea superioară a corpului, care apărea la televizor.

În plus, Assange nu lăsa ordine în urma sa după ce făcea duș și nu trăgea apa la toaletă, după cum s-au plâns unii membri ai personalului ambasadei. De câteva ori jurnalistul s-a încăierat cu paznicii - aceste incidente au apărut și pe video.

Fondatorul WikiLeaks de plictiseală, se plimba cu skateboardul prin ambasadă, făcând un zgomot infernal. Unori, acesta avea chef să bată mingea pe holurile sediului diplomatic.

La puțin timp după ce a ajuns la ambasadă, în 2012, Assange a început să devină suspicios și a cerut personalului diplomatic permisiunea de a lucra cu aparatura de înregistrare. El a vrut să descopere cine era persoana de pe stradă aruncând obiecte la fereastră în primele ore ale dimineții. El a primit permisiunea, dar câteva zile mai târziu, când a folosit echipamentul „Batcave” (centrul de monitorizare) gardianul de serviciu a încercat să-l oprească. Atunci cei doi s-au încăierat și acest incident a fost unul dintre primele dezacorduri.

Nimeni din ambasadă nu avea încredere în Assange. În noiembrie 2014, un ofițer de securitate a a scris un raportat ambasadorului ecuadorian de atunci, Juan Falconi, în care a spunea că a găsit o servietă cu un dispozitiv de ascultare și că acea servietă a fost văzută într-una dintre camerele ocupate de Assange . „Acest lucru dovedește suspiciunea că ascultă personalul diplomatic, în acest caz împotriva ambasadorului și a oamenilor din jurul lui, cu scopul de a obține informații care ar putea fi folosite pentru a-și menține statutul în ambasadă”, se arată în raport.

În această atmosferă de suspiciune reciprocă, înconjurată de gardieni și camere de supraveghere, Assange a căutat intimitate. Deși nu a putut părăsi ambasada, el a primit sute de vizitatori. Fiecare solicitare de vizită a trebuit să fie procesată cu două zile în avans și înregistrată. Ambasadorul a fost responsabil pentru evidențierea fiecărei vizite. Mai multe celebrități au venit să viziteze Assange, cum ar fi cântăreața Lady Gaga, actorul John Cusack, Yoko Ono și fiul ei Sean Lennon și designerul Vivienne Westwood, care îi aduceau alimente lui Assange, iar el a fost deosebit recunoscător să mănânce carne și să bea vin roșu. Dar fluxul constant de vizitatori a afectat activitatea zilnică a biroului diplomatic. „Oficialii și echipa diplomatică s-au săturat de interviurile Assange și oamenii săi, care folosieau sălile de ședințe”, a declarat un gardian.

Assange a avut de suferit atât psihic, cât și fizic în timpul șederii în ambasadă. Odată cu trecerea anilor, el a început să târâie picioarele în timp ce mergea și se plângea de probleme de vedere datorită spațiului închis. Nu se putea concentra în mod corespunzător. Doctorul i-a recomandat să se uite în depărtare, iar ambasada ia oferit o altă încăpere unde putea să vadă strada - aceeași stradă pe care el a fost arestat - împotriva voinței sale - după 2494 de zile trăite în ambasadă.

O investigație făcută de The Guardian a estimat că Ecuadorul a cheltuit 5 milioane de dolari pentru operațiunea de protecție și supraveghere a Assange.

Amintim că Julian Assange a fost lipsit de azil politic de Ecuador și a fost arestat joi, 11 aprilie.

Continuă să citești
Publicitate
comentarii

comentarii

Mai mult din: Actual

Publicitate

Trending

Publicitate
To Top