Alătură-te comunităţii Altfel.md

(doc) Rusia a publicat protocolul secret al Pactului Ribbentrop-Molotov, la 80 de ani de la semnare

Foto: rferl.org

Istorie

(doc) Rusia a publicat protocolul secret al Pactului Ribbentrop-Molotov, la 80 de ani de la semnare

Guvernul rus a publicat protocolul secret al pactului Ribbentrop-Molotov, la 80 de ani de la semnarea acestuia, sporind diviziunile între ruşii care cred că singura opţiune de atunci a URSS-ului era să încheie acest pact cu Germania nazistă şi cei care sunt de părere că pactul l-a încurajat pe Hitler să invadeze Polonia şi să declanşeze cel de-Al Doilea Război Mondial, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres.

Documentul cuprinde trei clauze: împărţirea Finlandei şi a celor trei state baltice (Lituania, Letonia, Estonia), o clauză privind Polonia, ce prevede inclusiv posibila ei dispariţie ca stat independent, iar ultimul punct al protocolului subliniază interesul Uniunii Sovietice pentru Basarabia și dezinteresul politic al Germaniei cu privire la Europa de Sud-Est.

Potrivit surselor istorice, Germania s-a declarat dezinteresată faţă de teritoriul Basarabiei, dorit de sovietici, şi astfel nu a avut obiecţii faţă de eventuale modificări ale graniţei aici în favoarea Uniunii Sovietice.

„Stalin purta negocieri cu Anglia şi Franţa privind necesitatea unei apărări colective împotriva Germaniei, dar el a înţeles că Hitler îi va da ceea ce Occidentul nu era dispus să-i dea: statele baltice şi Polonia'”, spune Nikita Petrov, istoric în cadrul organizaţiei pentru drepturile omului „Memorial”.

Prima pagină a pactului secret dintre Stalin și Hitler / Sursa:historyfoundation.ru

Publicarea acestui document a creat diviziuni printre ruşi, privind rolul URSS într-un conflict în care au murit peste 26 de milioane de ruşi.

A doua pagină a pactului secret dintre Stalin și Hitler / Sursa:historyfoundation.ru

„Uniunea Sovietică are aceeaşi responsabilitate ca şi Germania pentru declanşarea celui de-al Doilea Război Mondial”, a precizat Nikita Petrov.

Conform versiunii sovieticilor, războiul a început oficial odată cu invazia germană din 22 iunie 1941, deşi URSS s-a folosit de pactul Ribbentrop-Molotov pentru a invada Finlanda în noiembrie 1939, pentru a ocupa Basarabia şi a instala guverne marionetă în statele baltice, dar şi pentru a ucide 22.000 de militari polonezi la Katyn între 1940 şi 1941.

Preşedintele Vladimir Putin este de părere că Stalin s-a văzut obligat să încheie un pact cu diavolul, adică cu Hitler, după ce Anglia şi Franţa au refuzat să formeze o coaliţie antinazistă.

Mai mulţi istorici occidentali, inclusiv germani, condamnă pactul, afirmând că Stalin, disperat fiind să evite un război, i-a dat aripi celui de-al Treilea Reich să transforme în realitate visul de a-şi extinde „spaţiul vital”.

comentarii

comentarii

Mai mult din: Istorie

Publicitate

Trending

Publicitate
To Top