Alătură-te comunităţii Altfel.md

(video) Panică în satul... Panik, unde localnicii au crezut că a început războiul cu Rusia

Foto: RFE/RL

Actual

(video) Panică în satul... Panik, unde localnicii au crezut că a început războiul cu Rusia

Sătenii din Panik, un sătuc majoritar catolic din regiunea Shirak a Armeniei, au încremenit de spaimă când, din senin, s-au trezit cu vehicule de război pe ulițe. Aceștia nu fuseseră anunțați de responsabilii militari ruși că în satul lor urma să se desfășoare un exercițiu militar, scrie Digi24, care citează Radio Europa Liberă.

Exercițiul a avut loc marți, 17 iulie. Locuitorii din Panik au rămas înmărmuriți când, pe nepusă masă, au văzut pe ulițele satului circa 30 de soldați ruși înarmați alergând pe lângă un convoi de vehicule militare, în timp ce de pretutindeni, la zeci de kilometri depărtare, răsunau focuri puternice de artilerie.

„Toți au fugit din case, unii copii au leșinat”, a declarat un localnic, Vardan Makeyan, pentru site-ul de știri Aravot, citat de Eurasianet.org. „Este insultător faptul că nimeni nu ne-a anunțat că vor avea loc exerciții militare”.

Militarii proveneau de la baza 102 a Rusiei din Gyumri, al doilea oraș ca mărime din Armenia. Baza militară a fost subiectul unui scandal în 2015, când un soldat rus a pătruns într-o casă și ucis o familie întreagă.

„Dacă cineva din Armenia ar fi făcut așa ceva în Rusia (un exercițiu militar neanunțat – n.r.), ar fi ieșit un ditamai scandalul!”, a mai spus localnicul.

Într-un videoreportaj realizat de Radio Europa Liberă, un sătean speriat îl întreabă pe un soldat: „De ce tragi? Spune-ne!”. Încurcat, militarul îi răspunde: „Dar nu trăgeam în voi. Erau gloanțe oarbe”.

A doua zi, miercuri, guvernatorul regiunii Shirak, s-a întâlnit cu un comandant adjunct al bazei militare. „Am ajuns la un acord cu privire la această chestiune. Vom investiga incidentul, după care vă vom informa într-o conferință de presă”, a afirmat oficialul militar, Aleksey Polyukhovich.

Guvernatorul Karen Sarukhanyan a spus că oficialii militari i-au explicat situația, precizând că aceștia au invocat un context de „forță majoră” și că un asemenea incident nu se va mai repeta.

Baza militară 102 din Gyumri găzduiește aproximativ 5.000 de soldați ruși. În 2010, Armenia și Rusia au semnat o prelungire a contractului de închiriere de către ruși a bazei până în 2044. Un contract cât se poate de avantajos pentru partea rusă, care nu plătește chirie, iar întreaga povară a utilităților se află pe umerii autorităților armene.

comentarii

comentarii

Mai mult din: Actual

Publicitate

Trending

Publicitate
To Top